Business Internaţional

G7 cere asiaticilor valute mai flexibile

22.09.2003, 00:00 20



Ministrii tarilor din Grupul celor sapte (G7) tari industrializate au cerut la intalnirea de la acest sfarsit de saptamana rate de schimb valutar mai flexibile.



Astfel, in mod implicit, a fost sprijinita campania secretarului trezoreriei americane, John Snow, de a convinge China sa reajusteze cotatia de schimb a monedei sale legata de dolar si de a convinge Japonia sa reduca vanzarile de yeni.



"Reafirmam convingerea noastra conform careia cotatiile de schimb valutar ar trebui sa reflecte notiuni economice fundamentale", se spune intr-un comunicat remis dupa intalnirea de la Dubai a ministrilor de finante si guvernatorilor de banci centrale din G7, fara a se face referiri concrete la o situatie anume.



G7 reprezinta tarile puternic industrializate din lume si reuneste Statele Unite, Canada, Franta, Germania, Japonia, Italia si Marea Britanie.



Temeri pe termen lung



Principalele probleme aduse in discutie de reprezentantii natiunilor dominante din G7 s-au concentrat mai mult pe probleme pe termen mediu, cum sunt valutele asiatice, in special cea chineza, mentinute in mod artificial la niveluri reduse pentru a crea un avantaj competitiv al exporturilor. Dupa cum a aratat recenta vizita a lui Snow in China, nu este realist ca lumea occidentala sa se astepte la o rectificare rapida a situatiei.



China, a sasea economie din lume, si-a fixat moneda nationala, yuanul, la cotatia de 8,3 fata de dolar, din 1995, ceea ce a stimulat economia chineza sa creasca cu o rata medie anuala de 8,3% in ultimul deceniu. Japonia, Coreea de Sud, Thailanda, Indonezia si Taiwan au fost nevoite anul acesta sa vanda din valutele proprii pentru a tempera aprecierea valutara care ar afecta exporturile.



Horst Kohler, directorul FMI, a tinut sa-si demonstreze in mod ostentativ independenta fata de G7, declarand ca nu intentioneaza sa faca parte dintr-o campanie internationala de presiune contra Chinei.



Japonia, pe de alta parte, a vandut o cantitate record de 9,03 trilioane yeni (76,8 miliarde dolari), din ianuarie pana in iulie, incercand sa-si deprecieze moneda pe pietele internationale, pentru a ieftini exporturile. La sfarsitul saptamanii, moneda japoneza a fost cotata la New York cu 113,99 yeni pentru un dolar, cel mai ridicat curs de la inceputul anului 2001. Analistii cred ca apartenenta Japoniei la comunicatul publicat cu ocazia discutiilor din Dubai sunt un semnal ca vanzarile masive de yeni s-ar putea reduce.



Pareri impartite



Desi atmosfera generala in cadrul G7 este dominata de un curent comun de opinie, legat de necesitatea reorientarii tarilor asiatice mai mult spre cererea interna, parerile sunt impartite cand vine vorba de modul in care se poate obtine aceasta reorientare.



Pozitia americana, exprimata de Snow si in timpul vizitelor prin Asia, este de a sprijini liberalizarea capitalului si fluctuatia libera a valutelor. In schimb, statele europene adopta o atitudine mai rezervata, amintindu-si probabil ca ele insele au ridicat controlul asupra capitalurilor si cursului valutar abia in ultimii 25 de ani.



Punctul de vedere european este sprijinit si de o serie de economisti . "Ceea ce G7 ar trebui sa ceara este o reevaluare cu 20-25% a yuanului, nu liberalizarea capitalurilor", spune Fred Bergsten, directorul Institute for International Economics, de la Washington. "Fara indoiala, vor fi extrem de diplomati in aceasta privinta, dar sper ca cererile lor se vor axa pe aspectele care trebuie". andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO