Business Internaţional

G7 cere scaderea dobanzilor

24.02.2003, 00:00 14

Cele mai mari puteri economice ale lumii au primit sambata promisiuni din partea Bancii Centrale Europene (BCE) de reducere a nivelului dobanzii de referinta din zona euro, daca situatia economica se deterioreaza in continuare.
In contextul incetinirii ritmului de dezvoltare macroeconomica si al amenintarii exploziei pretului petrolului in cazul izbucnirii conflictului armat din Irak, ministrii de finante ai statelor din Grupul celor Sapte puteri industriale ale lumii au adus in centrul atentiei relaxarea politicii monetare si deficitele bugetelor de stat la intalnirea de la Paris.
Unul dintre punctele de interes a fost problema ratei de referinta a dobanzii in zona euro, din cauza ca guvernele europene cu probleme de disponibilitati cash mai au un spatiu de manevra prea mic pentru implementarea planurilor de cheltuieli publice menite sa stimuleze cresterea economica.
In Statele Unite si in Marea Britanie rata dobanzii de referinta se afla deja la minimul ultimelor patru decenii, iar in Japonia dobanzile se afla de casiva ani foarte aproape de nivelul zero. BCE a redus la randul ei dobanda de referinta anul trecut, dar a fost criticata de experti si oficiali pentru ca nu a adoptat o politica monetara atat de categorica precum cea a Rezervelor Federale americane.
"Nu vom ezita sa actionam", a spus Wim Duisenberg, presedintele BCE, la o conferinta de presa organizata cu ocazia intalnirii de la Paris a Grupului celor Sapte, din care fac parte Statele Unite, Japonia, Germania, Italia, Marea Britanie, Franta si Canada. "Incertitudinea referitoare la progresele viitoare s-a accentuat in ultima vreme, iar perspectiva redresarii in sensul cresterii economice anul acesta nu este sprijinita de ultimele date pe care le avem", a mai adaugat Duisenberg. Declaratia finala afirma increderea Grupului in "stabilitatea intrinseca a economiilor noastre", in ciuda ritmului lent de dezvoltare.
In aceeasi zi, Horst Koehler, managing director la Fondul Monetar International, a spus ca previziunile de crestere economica pentru acest an au fost rectificate in sens negativ, dar un conflict armat de scurta durata in Irak ar putea stimula economia globala.
Noul secretar al trezoreriei americane, John Snow, a prezentat Grupului, la inceputul intalnirii, planul de relaxare fiscala initiat de presedintele american, acre prevede reducerea taxelor si impozitelor percepute cu 695 miliarde de dolari, afirmand ca "fiecare natiune trebuie sa opteze pentru propriile masuri de stimulare a cresterii, corespunzatoare propriilor conditii macroeconomice".
Marea Britanie si-a exprimat tot sprijinul in favoarea initiativei americane, dar alti delegati europeni nu s-au lasat impresionati, argumentand ca cresterea deficitelor Statelor Unite ar putea genera efecte economice negative la nivel global.
Declaratia finala a Grupului mentioneaza intentii de cooperare stransa si afirma ca noile politici adoptate de Statele Unite sunt axate pe crearea de noi locuri de munca si pe cresterea productivitatii. Japonia si tarile europene s-au angajat sa adopte reforme rapide ale modului de functionare a economiilor proprii.
Grupul celor Sapte puteri industriale ale lumii nu a facut referiri clare la perspectiva unui razboi in Irak, in declaratia lor finala, dar au cazut de acord sa se intalneasca din nou in caz de urgenta. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO