Business Internaţional

G7: Este necesara o redefinire a arhitecturii sistemului financiar

12.10.2008, 18:25 23

Ministrii de finante ai statelor membre ale G7 (grupul celor mai puternic industrializate state), reuniti pentru a gasi o solutie pentru criza financiara, cea mai grava de la Marea Criza economica din anii '30, au elaborat un plan menit sa previna caderea bancilor cu o importanta deosebita pentru sistemul financiar mondial Bloomberg.

"Situatia curenta necesita reactii urgente si exceptionale", au declarat la unison ministrii de finante si bancherii centrali. Acestia s-au angajat sa "urmeze toti pasii necesari pentru a dezgheta piata monetara si a creditelor", fara a detalia insa modalitatea de realizare a promisiunii. Accesul bancilor mari la lichiditati puse la dispozitie prin fonduri publice sugereaza faptul ca autoritatile nu vor mai permite un precedent al colapsului de luna trecuta al Lehman Brothers, care a condus la escaladarea crizei finaciare incepute in America.
Secretarul Trezoreriei Henry Paulson a afirmat ca nicio banca nu a fost lasata deoparte in cadrul discutiilor avute. Ministrii de finante din SUA, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Canada si Italia
s-au reunit dupa ce cotatiile de pe pietele bursiere mondiale au scazut cu mai mult de 20%.
Numai in ultimele doua saptamani, bancile centrale din mai multe state au adoptat masuri de urgenta, reducand ratele dobanzilor si injectand lichiditati pe piata. In pofida acestor eforturi, economia reala ramane blocata, Merrill Lynch estimand un an cu o crestere economica modesta sau chiar negativa pentru statele G7, poate cel mai slab an din 1982 incoace.
Propunerea Marii Britanii de garantare a imprumuturilor interbancare prin intermediul statului a fost privita refractar de ceilalti oficiali ai G7.
Ministrul italian de finante, Giulio Tremonti, a afirmat ca standardele Basel II care reglementeaza contabilitatea bancara actuala sunt "moarte", propunand o redefinire a arhitecturii sistemului financiar global.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO