Business Internaţional

G7 trimite o unda de soc pe pietele financiare

24.09.2003, 00:00 18



La inceputul lunii septembrie, FMI declara lumii ca "economia mondiala da semne de redresare", iar "sistemele financiare internationale nu mai sunt vulnerabile". Reunite la sfarsitul saptamanii trecute la Dubai, grupul celor mai bogate state ale lumii (G7), au demonstrat exact contrariul.



Solicitand "o mai mare flexibilitate a sistemelor ratelor de schimb", cu scopul de a favoriza "o ajustare moderata si pe scara larga a sistemelor financiare mondiale", comunicatul emis de G7 a provocat dezechilibre majore pe majoritatea pietelor internationale.



Comunitatile financiare au reactionat brusc la propunerea Statelor Unite de a promova o politica de schimb - sustinuta de statele industrializate - care sa urmareasca deprecierea dolarului in comparatie cu alte devize.



Declaratia G7 reprezinta de fapt un avertisment indirect pentru Japonia, China si alte tari asiatice, menit sa le determine pe acestea sa renunte la politica de administrare a ratelor de schimb cu sopul de a-si promova exporturile.



Reactia tarilor industrializate, si in special a Statelor Unite, vine pe fondul criticilor producatorilor americani la adresa administratiei Bush, in contextul in care acestia sunt eliminati de pe pietele internationale din cauza preturilor foarte mici ale produselor asiatice. Mai mult de 2,5 milioane muncitori americani si-au pierdut locul de munca in ultimii trei ani din cauza competitiei neloiale a companiilor asiatice.



Declaratia G7 a provocat un adevarat cutremur pe pietele internationale:



* A generat o cadere dramatica a dolarului.



Moneda americana a atins minimul ultimelor 33 de luni fata de yen-ul japonez, depreciindu-se si fata de euro, lira sterlina, dolarul canadian si australian, precum si fata de alte devize. Fiind legat de dolarul american, yuan-ul chinez a scazut semnificativ. In sedinta de marti, euro si lira sterlina au continuat sa se intareasca fata de dolar, atingandu-se cotatii de 1,147 euro/dolar si respectiv 1,654 GBP/dolar.



"S-a dorit un declin gradual, o depreciere liniara, in schimb dolarul a intrat in picaj" a declarat David Durant, analist valutar la Lulius baer Asset Management.



* A afectat pietele de actiuni si obligatiuni.



Majoritatea indicilor de pe pietele de capital din SUA, Japonia, Franta si Germania au inregistrat scaderi pe parcursul sedintelor de tranzactionare de luni si marti . Dow Jones Industrial Average(DJIA) a pierdut marti 109,4 puncte, in timp ce indicele bursei din Tokio, Nikkei, a scazut cu 463 puncte.



" Daca dolarul cotinua sa cada, riscul ca investitorii straini sa isi retraga banii din actiunile si obligatiunile americane este tot mai proeminent," a declarat Mike Kayes, seful departamentului de investitii din cadrul Eastover Capital.



* A afectat cotatiile principalilor exportatori.



In Japonia, actiunile companiilor Sony, Canon, Toshiba, Canon, Honda, Toyota, precum si a altor companii listate la bursa din Tokio au cunoscut cea mai puternica depreciere din ultimii doi ani. In Europa, in topul perdantilor s-au aflat Philips Electronics din Olanda, producatorii de automobile Volkswagen si BMW, precum si grupul francez de articole de lux LVMH.



DE asemenea, tarile a caror productie este destinata exclusiv pietelor americane si-au exprimat ingrijorarea ca o data cu slabirea dolarului produsele lor isi vor pierde competitivitatea.



Politica dolarului slab



Avand in vedere faptul ca un dolar slab favorizeaza producatorii americani, piata bursiera astepta o puternica evolutie ascendenta a majoritatii titlurilor listate pe NYSE. Caderea de ieri poate fi explicata prin sentimentul de ingrijorare al investitorilor cu privire la efectele negative pe care le-ar genera pe termen mediu si lung un dolar depreciat pe o piata de capital deja "supraincalzita".



Politica Japoniei de limitare a cresterii yen-ului se realizeaza in principal prin cumpararea de dolari, pe care ulterior ii investeste in active americane, cum ar fi titlurile de trezorerie. In momentul in care Japonia si-ar stopa achizitiile, este foarte probabil ca preturile titlurilor emise de trezoreria americana sa scada, fapt ce ar genera o crestere rapida a majoritatii ratelor de dobanda din economie. In mod inevitabil, consumul si investitiile fi lovite puternic.



De asemenea, pe langa faptul ca activele financiare ar deveni mai putin tentante pentru investitorii straini, importatorii americani ar putea inregistra pierderi serioase in urma implementarii politicii dolarului slab.



No comment



"Nu a survenit nici o schimbare in politica de consolidare a dolarului" a declarat secretarul trezoreriei americane, John Snow, ingrijorat de reactiile puternice inregistrate pe pietele internationale. Snow, care initial considerase declaratia emisa de G7 o "schimbare fundamentala", a revenit ulterior reafirmand politica de sustinere a aprecierii dolarului.



"Nu voi face nici o declaratie referitoare la fluctuatiile consemnate pe pietele valutare sau pe pietele de capital," a afirmat Snow.



In cadrul aceleiasi intruniri, Snow a considerat cresterea economiei americane ca fiind sustenabila, si a promis reducerea deficitului bugerat la jumatate intr-un interval de cinci ani. gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO