Business Internaţional

Gazele din Marea Neagră, doar începutul erei energetice a Turciei, dar şi un mijloc pentru Erdogan de a-şi spori popularitatea înaintea celor mai dure alegeri

Gazele din Marea Neagră, doar începutul erei energetice...

Autor: Catalina Apostoiu

24.04.2023, 00:00 84

Turcia a lansat săptămâna tre­cută producţia de gaze naturale dintr-o vastă rezervă descoperită în Marea Neagră, un moment istoric pen­tru eforturile ţării de a-şi reduce dependenţa externă şi reducere a preţurilor energiei pentru consuma­tori, scrie Daily Sabah.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a semnalat primele livrări către o centrală onshore, care va în­ce­pe cu 10 milioane de metri cubi de gaze zilnic în prima fază.

„Este un moment istoric pentru calea Turciei către independenţă energetică“, a declarat Erdogan.

Producţia va fi mai apoi crescută la 40 milioane de metri cubi de gaze pe zi. „Când vom ajunge la capacita­te maximă, vom acoperi 30% din nevoile de gaze ale ţării noastre“ din rezervele din Marea Neagră“, a adăugat Erdogan.

Turcia a descoperit primele sale rezerve mari de gaze naturale din Marea Neagră în 2020, iar la finalul anului trecut şi-a crescut estimările pri­vind rezervele de acolo cu aproa­pe o treime, până la 710 miliarde de metri cubi. Preşedindele turc a anun­ţat la acea vreme că rezervele respec­tive au o valoare de piaţă de 1.000 mi­liarde de dolari.

Ţara, care-şi acoperă două treimi din consumul de energie din impor­turi, se apropie de un boom energetic fără precedent: gazele din Marea Nea­gră, primul reactor nuclear, hi­droenergie, eoliene. Turcia are diver­se proiecte energetice în desfăşurare pentru a-şi reduce rapid dependenţa de importurile de energie.

Combustibil nuclear nou va fi livrat la centrala nucleară de la Akkuyu pe 27 aprilie. Construcţia primei centrale nucleare a Turciei se află acum în faza finală. Autorizarea primei unităţi va avea loc în acest an. Aceasta este aşteptată să acopere 10% din cererea de electricitate a Turciei. De asemenea, se va anunţa în scurt timp când va putea fi utilizat terminalul GNL plutitor din golful Saros.

Turcia vizează de asemenea să-şi întărească statutul de hub de gaze naturale. Recent, ţara a livrat prima încărcătură cu gaze naturale către Bul­garia ca parte a unui acord de di­versificare a surselor de aprovizio­nare cu gaze ale Europei dincolo de Rusia. Gazele au fost furnizate de compania americană Cheniere.

Turkish Petroleum speră de asemenea să exporte o parte din gazele din Marea Neagră către Europa pe viitor, deşi compania a declarat că va prioritiza piaţa internă dacă va fi nevoie, scrie Bloomberg.

Cu ocazia lansării producţiei de gaze din Marea Neagră, Erdogan a promis de asemenea facturi reduse la gaze naturale pentru gospodării timp de un an.  Gazele locale vor ajunge la gospodării luna viitoare, a anunţat ministrul turc al energiei Fatih Donmez.

Măsura de reducere a facturilor ar putea contribui la creşterea popularităţii preşedintelui înaintea alegerilor din 14 mai, în care Erdogan are în faţă o opoziţie unită care pune presiune asupra lui cu privire la situaţia dificilă a economiei.

Aceasta se adaugă altor iniţiative ca majorarea salariului minim, credite subvenţionate şi pensionare anticipată pentru milioane de oameni.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO