Business Internaţional

Gazprom ar putea fi pus sub acuzare pentru practici anticoncurenţiale în UE

Gazprom ar putea fi pus sub acuzare pentru practici...

Autor: Marius Oncu

03.10.2013, 19:57 495

Grupul rus de stat Gazprom ar putea fi acuzat de practici atitrust într-o anchetă vizând exporturile de gaze naturale în mai multe ţări din Europa Centrală şi de Est, a declarat joi comisarul european pentru concurenţă Joaquin Almunia.

Autorităţile europene de re­gle­mentare pregătesc acuzaţiile îm­potriva Gazprom, a spus Almunia, într-o conferinţă organizată în Lituania. Dacă grupul rus este găsit vinovat că a încălcat regulile antitrust, ar putea fi amendat cu până la 15 miliarde de dolari, potrivit CNBC.

„Ar fi prematur să an­ticipăm când se vor face următorii paşi în această in­vestigaţie, dar am trecut acum la faza pregătirii noti­ficării privind obiecţiile“, a afirmat Almunia. Comisarul a participat la Vilnius la o conferinţă organizată de Autoritatea pentru Concurenţă din Lituania.

Europa generează o parte importantă a veniturilor din exporturi ale Gazprom. Peste 20 de state din Europa cumpără mai mult de 65% din gazele livrate la export, potrivit grupului rus.

Comisia Europeană a început anul trecut o investigaţie pentru a verifica dacă Gazprom a abuzat de poziţia dominantă pe piaţa europeană pentru a împiedica aprovizionarea din alte surse şi pentru a taxa clienţii incorect, prin corelarea preţului la gaze cu cel al petrolului.

Dacă grupul rus este găsit vinovat, ar putea fi amendat cu până la 10% din veniturile anuale, care anul trecut s-au situat la 148 de miliarde de dolari. Gaz­prom respinge acuzaţiile.

„Acuzaţiile ţin de motive politice şi nu de rezultatele economice“, a declarat miercuri direc­torul general al Gazprom Export, Alexander Med­vedev, pentru CNBC.

Gazprom furnizează aproape în totalitate gazele naturale necesare Bul­gariei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei şi Slovaciei.

De asemenea, Polonia cumpără 82% din gazele consumate de la Gazprom, Ungaria 83%, iar Cehia 69%, potrivit datelor prezentate de Comisie anul trecut, la declanşarea investigaţiei.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO