Business Internaţional

Gazprom tinteste la titlul de cea mai profitabila companie

15.04.2008, 15:21 10

Compania ruseasca Gazprom ar putea deveni anul acesta numarul doi mondial ca profitabilitate, pe fondul cresterii spectaculoase a pretului petrolului, scrie Moscow Times.
Un raport realizat de Alfa Bank estimeaza ca profitul net al Gazprom pe 2008 va atinge 41,5 miliarde de dolari (26,2 miliarde de euro), ceea ce aduce compania foarte aproape de numarul unu mondial, ExxonMobil.
Americanii de la ExxonMobil vor inregistra, conform datelor statistice, un profit de 45 de miliarde de dolari (28,4 miliarde de euro).
In aceste conditii, locul trei pe plan mondial va fi ocupat de Royal Dutch Shell, pentru care analistii prevad un profit net de 25 de miliarde de dolari (15,8 miliarde de euro).
In cazul in care Gazprom atinge estimarile facute de Alfa Bank, profitul sau net va fi egal cu bugetul unei tari mici. De exemplu, Ucraina prevede pentru anul acesta un buget de 43 de miliarde de dolari (27,18 miliarde de euro).
"Este foarte posibil sa atingem aceste cifre", a declarat o sursa din cadrul Gazprom in legatura cu raportul Alfa Bank. "Am fi bucurosi sa reusim tot ce ne-am propus si speram ca asa se va intampla", a mai declarat respectiva sursa.
Alti analisti nu sunt de acord cu previziunile Alfa Bank pentru compania rusa. Vladimir Vedeneiev de la Bank of Moscow prevede ca Gazprom va avea un profit net de maximum 36 de miliarde de dolari (22,7 miliarde de euro) in 2008.
In orice caz, cifrele estimate de Vedeneiev mentin Gazprom pe pozitia a doua in clasamentul companiilor cu cel mai mare profit din lume. "Nu as fi surprins ca Gazprom sa ajunga pe locul doi. Situatia de pe piata este foarte buna", a declarat economistul.
Anul trecut, Gazprom s-a plasat pe locul trei, dupa ExxonMobil si Shell, conform estimarilor facute pentru 2007, compilate de analistii de la Alfa Bank. Conform acestor date estimative, profitul net al Gazprom pe 2007 a fost in jur de 24,5 miliarde de dolari (15,4 miliarde de euro). Cifrele oficiale vor fi facute publice in cursul acestui an.
Saltul facut de compania petroliera de la an la an este destul de spectaculos, avand in vedere ca in 2006 Gazprom se plasa pe locul opt in clasamentul celor mai profitabile companii din lume.
Profiturile Gazprom provin in mare parte din exporturile catre Europa si se ghideaza dupa preturile stabilite in functie de costurile de prelucrare a petrolului, care a atins 100 de dolari pe baril anul acesta.
In ceea ce priveste vanzarile, directorul executiv Alexei Miller a declarat luna trecuta ca Gazprom va practica un pret mediu de 378 de dolari (239 de euro) pe 1.000 de metri cubi de gaz. De asemenea, Miller l-a asigurat pe presedintele Vladimir Putin ca Gazprom va vinde anul acesta 157 de miliarde de metri cubi de gaz catre Uniunea Europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO