Business Internaţional

General Electric, apusul unui simbol al supremaţiei industriale americane

General Electric, apusul unui simbol al supremaţiei...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.11.2017, 00:04 2159
Ieri a fost o zi istorică pentru General Electric, cândva compania emblemă a industriei americane.

Imperiul industrial, care trece printr-o criză financiară şi o perioadă de transformări drastice, a anunţat înju­mătăţirea dividendelor.

Până acum, conglomeratul n-a mai redus decât de două ori dividendele în istoria sa şi o singură dată de la Marea Depresiune economică.

Reducerea face parte dintr-o strategie mai complexă de restructurare a grupului lui John Flannery, noul director executiv, care a preluat conducerea în august.

Planurile lui Flannery vor cuprinde mii de disponibilizări în întreaga lume şi înstrăinarea unor operaţiuni de până la 20 de miliarde de dolari. Compania a anunţat că boardul său a decis tăierea dividendului trimestrial la jumătate, de la 12 cenţi pe acţiune la 24 de cenţi.

Este cel mai scăzut nivel din 2010 încoace. Ultima dată când GE a redus dividendul a fost în criza financiară globală din 2009. Tăierea a fost anticipată de mulţi analişti, care au atras atenţia că imperiul industrial s-a micşorat considerabil şi va continua să se micşoreze.

Acţiunile GE s-au prăbuşit cu aproape 30% în ultimele 12 luni din cauza îngrijorărilor create de generarea insuficientă de cash.

Compania şi-a pierdut mai mult de 100 mld. dolari din capitalizarea de piaţă în această perioadă.

Operaţiunile care includ producţia de echipamente pentru industria energetică şi unitatea semiautonomă Baker Hughes din industria petrolului şi gazelor naturale se confruntă cu o cerere redusă şi cu scăderea veniturilor.

Flannery a explicat că manage­mentul „acţionează cu urgenţă pentru a face GE mai simplu şi mai puternic pentru a crea creştere şi valoare pentru acţionari“.

Jeff Immelt, fostul CEO, care a condus compania din 2001, a plecat înainte de sfârşitul mandatului şi a fost criticat pentru cheltuielile în exces, cum ar fi cele pentru un al doilea avion care însoţea aeronava companiei cu care călătorea executivul.

Pentru a face economie, Flannery a consemnat la sol avioanele companiei şi a interzis sutelor de directori să mai folosească maşinile firmei.

bogdan.cojocaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO