Business Internaţional

General Electric, declinul unui simbol al capitalismului american

General Electric, declinul unui simbol al capitalismului...

Autor: Catalina Apostoiu

26.01.2018, 00:05 400

Problemele au început cu 14 ani în urmă prin separarea unei divizii de asigurări.

Problemele General Electric (GE) au început cu ani în urmă, din momentul în care în interiorul diviziei sale financiare, când aceasta era în plină expansiune, a început să se formeze o gaură, scrie Bloomberg.

Gaura s-a transformat într-un deficit de 15 miliarde de dolari al rezervelor pentru asigurări, anunţată recent de conglomerat. Anunţul privitor la această pierdere a atras după sine o anchetă a SEC, autoritatea de reglementare a pieţei de capital din SUA, privitoare la practicile contabile ale gigantului, a împins în jos preţul acţiunilor sale şi i-a şocat pe investitori, care s-au întrebat cum este posibil ca un simbol al capitalismului american să permită o deteriorare a situaţiei până într-un astfel de punct.

„Îmi pare greu de crezut că GE a descoperit în mod misterios, peste noapte, probleme de care nu a ştiut“, spune Scott Davis, analist la Melius Research.

Un reprezentant al lui Jeff Immelt, care a condus GE în perioada 2001-2017, a refuzat să comenteze.

În 2004, GE şi-a separat o divizie de asigurări, Genworth Financial, printr-o ofertă de acţiuni pentru a-şi revitaliza câştigurile.

La acea vreme, consultanţii au avertizat GE că vânzarea ar putea întâmpina obstacole.

Gigantul a fost de acord să reasigure unele dintre contractele de asigurări medicale pe termen lung ale Genworth. Astfel de contracte au devenit problematice de-a lungul anilor. Deţinătorii de poliţe trăiesc mai mult, iar costurile medicale sunt în creştere.

GE nu este prima companie care şi-a făcut calculele greşit, însă aceasta nu şi-a modificat estimările în mod semnificativ, o decizie care i-a nedumerit pe veteranii industriei.

În 2014, Genworth a anunţat o pierdere de 1,2 miliarde de dolari, un semn de avertizare că poliţele de asigurare pe termen lung erau mai toxice decât se crezuse. Aceasta a atras în acelaşi timp atenţia asupra contractelor de reasigurare ale GE. Deşi compania şi-a vândut o mare parte din divizia financiară, executivii s-au opus vânzării activelor de reasigurare, chiar în pofida încurajărilor bancherilor în acest sens.

O astfel de vânzare ar fi obligat GE să înregistreze costuri uriaşe pentru a reflecta o scădere a valorii, potrivit unor surse familiare cu situaţia. Acesta a reprezentat un semn că divizia valora mai puţin decât GE a raportat investitorilor.

Pe 16 ianuarie, un analist întreba dacă GE mai are încredere în auditorul său, KPMG, în timp ce Jeff Sprague de la Vertical Research Partners declara că „este greu de imaginat că o problemă de 15 miliarde de dolari s-a materializat în cursul anului“.

Actualul CEO al GE, John Flannery, declara recent că o pierdere atât de mare este „dezamăgeşte profund“ într-o perioadă în care compania încearcă să progreseze. Flannery este CEO din august.

Potrivit unor surse familiare cu situaţia citate de Financial Times, SEC analizează două probleme în cadrul anchetei lansate: anunşul companiei privitor la pierderea de 15 miliarde de dolari şi modul în care aceasta a raportat veniturile din contractele pe termen lung din industria energetică.

GE a făcut anunţul privitor la anchetele SEC în condiţiile în care a încheiat un an 2017 dificil raportând o pierdere de 9,8 miliarde de dolari pe trimestrul patru.

 

Au calculat greşit

Genworth Financial a anunţat o pierdere de 1,2 miliarde de dolari, în 2014, un semn de avertizare că poliţele de asigurare pe termen lung erau mai toxice decât se crezuse. Aceasta a atras în acelaşi timp atenţia asupra contractelor de reasigurare ale GE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO