Business Internaţional

George Soros a cumpărat acţiuni legate de prăbuşirea fondului Archegos, creat de omul de afaceri Bill Hwang. Valoarea activelor depăşeşte 350 de milioane de dolari

George Soros deţine o avere netă de 7,6 mld. dolari, conform Bloomberg Billionaires Index

George Soros deţine o avere netă de 7,6 mld. dolari, conform Bloomberg Billionaires Index

Autor: Eduard Ivanovici

17.05.2021, 16:14 14778

Grupul de investiţii Soros Fund Management, creat de miliardarul George Soros, a cumpărat mai multe acţiuni afectate de prăbuşirea fondului Archegos Capital din martie, scrie Yahoo Finance.

Compania a cumpărat acţiuni ale CBS Corporation, Discovery Communications şi Baidu, preţurile aflându-se „la reducere” în urma declinului Archegos.

Astfel, Soros a achiziţionat acţiuni de 194 mil. dolari la ViacomCBS şi acţiuni de 77 mil. dolari la Baidu, compania care deţine cel mai important motor de căutare din China. Totodată, firma a cumpărat acţiuni la grupul chinez Vipshop şi Tencent Music Entertainment, în valoare de 46 mil. şi, respectiv, 34 mil. dolari.

O persoană familiarizată cu tranzacţiile fondului a declarat pentru Bloomberg că firma nu a deţinut acţiunile înainte de implozia suferită de Archegos.

Prăbuşirea fondului de investiţii a cauzat pierderi masive pentru câteva bănci majore în momentul în care Archegos nu a putut răspunde apelurilor în marjă ale brokerilor. Compania deţinea un capital de peste 20 mld. dolari şi pariuri totale ce depăşeau 100 mld. dolari.

Hwang s-a bucurat de succes până a decis să folosească bani împrumutaţi pentru a plasa pariuri pe acţiuni. Problema cu această strategie ia naştere când investiţiile încep să înregistreze pierderi şi băncile care i-au oferit banii investitorului încep să se agite şi să iniţieze apelurile în marjă.

Ulterior, acţiunile investiţiilor Archegos, precum ViacomCBS şi Discovery, s-au prăbuşit temporar, în timp ce impactul resimţit la nivelul băncilor a depăşit 10 mld. dolari, JPMorgan, Nomura şi Credit Suisse înregistrând cele mai grave pierderi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO