Business Internaţional

George Soros anunţă sfârşitul petrecerii: UE s-ar putea prăbuşi asemenea Uniunii Sovietice

George Soros anunţă sfârşitul petrecerii: UE s-ar...

Autor: Răzvan Botea

15.02.2019, 23:52 37964

Investitorul miliardar George Soros a lansat un apel către Uniunea Europeană „să se trezească” şi să realizeze „magnitudinea ameninţării” cu care se confruntă din partea factorilor de risc externi, dar şi interni, riscând altfel „să tranforme visul european în coşmarul secolului 21”, relatează CNBC.

Europa se îndreaptă cu ochii închişi către distrugere, sunt spusele miliardarului într-un articol publicat pe Project Syndicate. Acesta a cerut popoarelor europene să „se trezească până nu este prea târziu”.

„Dacă nu se trezeşte, Uniunea Europeană va avea soarta Uniunii Sovietice în 1991", spune Soros, amintind de căderea comunismului şi a URSS.

Uniunea Europeană trece printr-un moment de încercare, al cărui rezultat este incert, iar liderii europeni şi cetăţenii de rând nu realizează acest lucru, mai spune George Soros.

„Actuala conducere ne aduce aminte de comitetul de decizie al URSS, când a căzut Uniunea Sovietică. Continuă să dea directive ca şi cum ar mai avea veo importanţă”, scrie Soros.

Articolul publicat de Soros se intitulează ”Europa, te rog, trezeşte-te”.

Articolul miliardarului vine într-un context în care urmează alegeri pentru Parlamentul European la sfârşitul acestei primăveri, iar partidele eurosceptice stau bine în sondaje.

„Din păcate, forţele anti-europene se vor bucura de avantaje competitive. Sunt mai multe motive pentru care se întâmplă acest lucru, printre care sistemul de partide învechit care se menţine în majoritatea ţărilor europene, imposibilitatea de a schimba prevederile tratatelor, şi lipsa instrumentelor legale de a disciplina statele membre care încalcă principiile pe care Uniunea Europeană a fost fondată”, mai spune acesta.

Afirmaţiile lui George Soros vin într-un moment în care Europa se confruntă cu ascensiunea populismului şi cu o perioadă de instabilitate şi incertitudine. Pe de-o parte, Comunitatea se confruntă cu problema Brexit, în timp ce bugetul exercţiului financiar multi-anual este dezbătut în Parlamentul European, de multe ori existând păreri diferite printre statele membre.

Soros mai dă exemplul Germaniei, unde partidul eurosceptic „Alternativa pentru Germania” câştigă teren în ceea ce priveşte electoratul. În privinţa Italiei, el mai spune că Europa a făcut o „greşeală fatală” când a decis la Dublin ca imigranţii să poată solicita azil politic în prima ţară în care intră, în contextul în care majoritatea imigranţilor din Siria ajung în Europa prin Marea Mediterană, ajutaţi de contrabandişti. Problema imigranţilor cu care s-a confruntat Italia a forţat electoratul să „se arunce în braţele partidelor anti-europene, cum ar fi Liga Europeană sau Mişcarea Cinci Stele”, mai notează Soros.

Soluţia pe care o vede miliardarul este ca „majoritatea pro-europeană să fie trezită şi mobilizată să apere valorile pe care UE a fost fondată, altfel, visul unei Europe Unite va deveni coşmarul secolului 21”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO