Business Internaţional

George Soros: Economia mondiala iese din criza, iar colapsul bancilor nu mai este de actualitate

11.05.2009, 17:30 48

Criza financiara tinde sa se modereze, in timp ce pachetele nationale de stimulare economica incep sa dea rezultate, a declarat investitorul miliardar George Soros, scrie agentia de presa Thomson Reuters.

Soros este de parere ca Asia va fi prima regiune la nivel mondial care va depasi actuala criza, in timp ce China va prelua rolul Statelor Unite de motor al cresterii economice mondiale.
 
Economia mondiala transmite semne ca recesiunea ia sfarsit
"Declinul economic s-a oprit, iar colapsul sistemului financiar a fost evitat. Programele nationale de stimulare economica incep sa dea rezultate. Dinamica descendenta a economiei globale se atenueaza", considera Soros.
Evolutia recenta a economiei mondiale si a pietelor financiare vine sa sustina afirmatiile lui Soros. Joia trecuta, la o zi dupa ce rezultatele testelor stres, realizate de guvernul american in cazul a 19 creditori, au fost eliberate, doua institutii financiare majore, Wells Fargo si Morgan Stanley, au reusit sa atraga miliarde de dolari de pe pietele de capital pentru a satisface cerintele federale de obtinere de noi fonduri, fapt ce alimenteaza speculatiile ca pietele financiare incep sa-si revina.
Viteza si usurinta cu care bancile au reusit sa obtina fonduri, combinate cu o apreciere spectaculoasa a actiunilor, au semnalat ca industria financiara isi recupereaza credibilitatea.
 
Asia va fi motorul iesirii din criza
George Soros anticipeaza ca "Asia va fi prima regiune care va iesi din criza, insa America parcurge un proces similar in aceasta perioada". China joaca un rol important in scenariul de revigorare a economiei globale, in conditiile in care o serie de tari asiatice se sprijina puternic pe cererea de bunuri si servicii venita din partea Chinei, iar rapoartele eliberate de Beijing reprezinta un barometru al cererii globale. "Economia Chinei va inregistra o crestere rapida in viitorul apropiat", potrivit viceguvernatorului bancii centrale din China, Su Ning.
De asemenea, semnale ca SUA incep sa iasa din recesiune exista, printre acestea numarandu-se si reducerea numarului de noi someri in aprilie (539.000 de persoane) in raport cu martie (699.000 de persoane). Rata somajului din Statele Unite a urcat la 8,9% in aprilie, incetinindu-si ritmul de crestere fata de luna precedenta.
Soros a mai spus ca dolarul american se afla deja pe o pozitie slaba, adaugand ca "nu ma astept ca moneda americana sa se mai deprecieze puternic comparativ cu euro, poate chiar din contra".
 
Tarile mai slabe trebuie sa adopte euro
Miliardarul a declarat ca actuala criza financiara demonstreaza ca apartenenta la sistemul euro ar putea reprezenta un avantaj semnificativ pentru tarile mai slabe din punct de vedere economic.
"Insa criza ar trebui sa motiveze Germania, din pozitia de cea mai puternica economie europeana, sa lanseze propuneri pentru eficientizarea sistemului monetar european bazat pe euro. Simt absenta guvernului german ca lider in aceasta problema", a adaugat Soros, precizand ca "Germania nu ar mai trebui sa trateze cu reticenta emisiunile de eurobonduri".
 
Dobanzile de referinta Euribor si Libor continua sa scada
Ratele interbancare Euribor si Libor au inregistrat in ultimele luni reduceri constante, dovedind ca riscurile din sectorul bancar incep sa se diminueze. Rata dobanzii Euribor pentru imprumuturile interbancare pe trei luni a ajuns ieri la un nivel de 1,299% pe an, in scadere fata de valoarea de 1,313% de vineri. Libor a inregistrat de asemenea saptamana trecuta cel mai rapid declin din martie pana in prezent, incheind vineri la un nivel de 0,94%. Dobanda Libor pentru imprumuturile pe trei luni a scazut ieri la 0,92%. Euribor si Libor au urcat puternic toamna trecuta, in conditiile in care prabusirea bancii americane Lehman Brothers a generat o amplificare a speculatiilor legate de adancirea crizei sectorului bancar, dar si de posibilitatea de intrare in incapacitate de plata a mai multor creditori.
 
Cine este George Soros
 
Investitorul de origine ungara a devenit cunoscut la nivel mondial dupa ce a pariat pe retragerea lirei sterline din mecanismul european al ratelor de schimb in 1992, miscare ce i-a adus in cont un miliard de dolari. Soros, care controleaza vehiculele de investitii Quantum si Soros, ocupa pozitia 29 in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, averea sa fiind estimata la 11 mld. dolari (8,2 mld. euro). In 2008, Quantum a inregistrat un randament de 8%, in conditiile in care fondurile de hedging s-au confruntat cu pierderi medii de 19%.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO