Business Internaţional

George Soros: Sectorul bancar este un parazit al economiei

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Ioana Tudor

11.03.2014, 00:02 749

Sectorul bancar este „un parazit” care împiedică revenirea economică, iar relaţia „incestuoasă” a băncilor cu autorităţile de reglementare este un pericol real la adresa sistemului financiar, afirmă investitorul american George Soros, al 26-lea pe lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din lume. „Sectorul bancar este un parazit al economiei reale”, avertizează Soros în cartea „The Tragedy of the European Union” (Tragedia Uniunii Europene, în traducere), potrivit The Telegraph.

„Profitabilitatea industriei financiare a fost excesivă. La un moment dat, 35% din profiturile totale ale companiilor în Marea Britanie şi Statele Unite au venit din sectorul financiar. Este absurd”, spune miliardarul american. Soros notează că problemele care au stat la baza crizei economice din zona euro au rămas în mare parte nerezolvate. „Puţin a fost făcut pentru corectarea gradului mare de îndatorare în sistemul bancar european. Capitalul acţionarilor raportat la balanţa activelor şi pasivelor este mic, ceea ce face ca băncile să fie foarte vulnerabile”, atenţionează Soros.

„Problema «prea mare pentru a falimenta» nu a fost eliminată”, adaugă acesta. Soros atenţionează că relaţia incestuoasă dintre autorităţile naţionale de reglementare şi bănci este un pericol la adresa sistemului financiar. „În special Franţa este faimoasă pentru ai ei «inspecteurs de finance», care ajung la conducerea principalelor bănci franceze. Germania are Landesbanken (bănci regionale - n.red), iar Spania are caixas (bănci regionale de economii - n.red) care au legături nesănătoase cu politicienii”, concluzionează Soros. 

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 11.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO