Business Internaţional

Germania anunţă expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj

Germania anunţă expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

04.04.2022, 19:25 126

Guvernul Olaf Scholz a anunţat, luni seară, expulzarea a zeci de diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Ministerul de Externe de la Berlin a comunicat că "un număr semnificativ de funcţionari din cadrul Ambasadei Rusiei au fost declaraţi personae non gratae". Conform unor oficiali germani citaţi de publicaţia Süddeutsche Zeitung, 40 de diplomaţi ruşi au primit notificări că trebuie să părăsească Germania din cauza presupusei colaborări cu serviciile de spionaj de la Moscova.

Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat că decizia este una dintre reacţiile faţă de atrocităţile din orăşelul ucrainean Bucha, situat la periferia Kievului, atribuite armatei ruse. "Imaginile de la faţa locului arată brutalitatea incredibilă a conducerii politice a Rusiei şi a celor care urmează propaganda Moscovei, acte care demonstrează o voinţă de anihilare care depăşeşte orice limită. Trebuie să contracarăm puternic lipsa de umanitate, prin libertatea noastră şi prin umanitatea noastră", a declarat Annalena Baerbock.

"Funcţionarii Ambasadei Rusiei au acţionat zilnic împotriva libertăţii noastre şi a coeziunii societăţii noastre", a subliniat Annalena Baerbock.

Preşedinţia Rusiei a respins categoric, luni, acuzaţiile privind atrocităţile comise în orăşelul Bucha, situat la periferia Kievului, şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, numeroase ţări, printre care Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, statele baltice, Belgia şi Olanda, au expulzat diplomaţi ruşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO