Business Internaţional

Germania ar putea avea cel mai mare excedent comercial din lume în 2018

Germania ar putea avea cel mai mare excedent comercial...

Autor: Tudor Ionescu

22.08.2018, 10:46 557

Germania ar urma să aibă un excedent comercial - exporturi mai mari decât importurile - la finele acestui an de 299 de miliarde de dolari (264 de miliarde de euro), cel mai mare din lume, arată un raport al Centrului pentru Studii Economice Ifo din Germania.

Surplusul de anul acesta ar urma să fie, însă, cu 0,1% mai mic decât cel din 2017, ca urmare a creşterii inflaţiei şi a scăderii uşoare a veniturilor din investiţiile străine.

În primul semestru al acestui an, principala destinaţie a exporturilor germane au fost pieţele statelor membre ale Uniunii Europene, mai ales cele ale membrilor zonei euro. Dar au mai contribuit şi veniturile din Statele Unite, care au totalizat 63 de miliarde de euro, precum şi cererea de produse germane venită din rândul ţărilor UE care nu fac parte din zona euro.

Centrul pentru Studii Economice Ifo mai indică şi un surplus comercial pentru Japonia de 299 miliarde de dolari (264 de miliarde de euro) şi un surplus de 110 miliarde de dolari pentru Olanda.

China, unul dintre cei mai mari exportatori ai lumii, nu va mai ocupa un loc în rândul primelor trei ţări cu cele mai mari surplusuri comerciale. Această evoluţie ar urma să aibă loc pe fondul unei scăderi a cererii de produse chinezeşti şi o creştere a importurilor Chinei.

În lunile anterioare, surplusul comercial german a fost punctul de plecare al unor tensiuni diplomatice şi comerciale dintre Statele Unite şi Germania. Preşedintele american Donald Trump a acuzat Germania de practici comerciale incorecte şi a ameninţat cu impunerea de taxe vamale pe importurile de automobile - idee la care între timp a renunţat în urma întrevederii cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker.