Business Internaţional

Germania ar putea spune nu centralelor termoelectrice pe cărbune în propria luptă cu încălzirea globală

Germania ar putea spune nu centralelor termoelectrice pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

30.10.2014, 18:43 289

Germania, cea mai mare economie europeană, ia în considerare renunţarea la o parte din centralele termoelectrice pe cărbune pentru a-şi putea atinge ţintele autoimpuse de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie EurActiv, care citează un secretar de stat din ministerul economiei.

Germania vrea să reducă până în 2020 emisiile cu 40% faţă de nivelurile din 2020, una dintre cele mai ambiţioase ţinte din lume (liderii UE au decis săptămâna trecută să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 40% până în 2030), însă acest obiectiv este în pericol deoarece Germania acoperă cu energie din cărbune deficitul lăsat de scoaterea din funcţiune a centralelor nucleare.

În aceste condiţii, pe 3 decembrie cabinetul cancelarului Angela Merkel va lua decizii în privinţa unui program care va include, probabil, paşi pentru creşterea eficienţei energetice şi reducerea capacităţii de generale de energie bazată pe cărbune, cel mai poluant combustibil, a declarat Rainer Baake, un membru al Partidului Verde şi secretar de stat în ministerul economiei condus de social-democratul Sigmar Gabriel.

Ministerul economiei estimează că ţinta de reducere a emisiilor ar putea fi ratată cu 5-8 puncte procentuale, a afirmat Baake.

„Este misiunea noastră să închidem spărtura. Eu cred că vom reuşi. Suntem hotărâţi să o facem”, a spus el.

Ratarea obiectivului ar reprezenta o ruşine pentru cancelarul conservator Merkel, care a fost ministru al mediului. Ea a făcut proiectul ei de suflet din aşa numita "Energiewende", o reformă energetică unică în lume prin care Germania renunţă treptat la energia nucleară şi la cea din combustibili fosili şi adoptă energia din surse regenerabile. 

Merkel vrea ca energia regenerabilă să ajungă la o pondere de 40-45% din total până în 2015 şi de 55-60% până în 2035.

În prezent, energia verde reprezintă un sfert din totalul generat. Centralele pe cărbune produc însă 45% din total.

„Încercăm să vedem dacă ar avea sens să excludem de pe piaţă o anumită capacitate de generare pe cărbune şi să o aducem în rezervă”, a spus Baake.

La începutul lunii, Der Spiegel a scris că guvernul vrea să înlăture capacitate de generare pe cărbune de 10 Gigawaţi, echivalentul a aproape 25 de centrale de dimensiuni mici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO