Business Internaţional

Germania are nevoie de muncitori şi le deschide porţile est-europenilor

Deşi ridică restricţiile pentru muncitorii străini, Germania nu se aşteaptă la o invazie a forţei de muncă ieftine

Deşi ridică restricţiile pentru muncitorii străini, Germania nu se aşteaptă la o invazie a forţei de muncă ieftine

Autor: Traian Terzianm

17.02.2011, 23:50 63

Germania a înregistrat anul trecut cea mai mică rată a şomajuluidin ultimii 18 ani. În timp ce o rată a şomajului de o singurăcifră ar fi motiv de sărbătoare în alte ţări, aici este semnul unuimare deficit de muncitori.

Astfel, de la 1 mai, restricţiile pe care Germania şi Austriale-au impus în 2004 pentru est-europenii care vor să lucreze încele două ţări vor fi ridicate. Teoretic, un val de oameni încăutare de locuri de muncă ar trebui să vină în Germania, pentru aprofita de economia în plină expansiune şi de beneficiile socialegeneroase.

Cu toate acestea însă, economiştii spun că mulţi est-europenicare au vrut să emigreze după intrarea ţărilor lor în UE au făcutdeja acest lucru, îndreptându-se spre ţări precum Marea Britanie,Irlanda şi Suedia care au menţinut graniţele deschise. Şi chiardacă unele dintre aceste ţări, precum Marea Britanie şi Irlanda, auprobleme economice, nemţii sunt îngrijoraţi că muncitorii care s-aumutat în altă ţară nu o vor face încă o dată.

Deficit mare de muncitori pe viitor

Toate acestea se adaugă la o imagine tulbure a companiilorgermane, a căror nevoie de muncitori este evidentă acum şi probabilva fi din ce în ce mai mare.

Compania de consultanţă McKinsey a publicat anul trecut unraport care atrăgea atenţia că până în 2020 Germania ar putea aveaun deficit de două milioane de muncitori calificaţi pentru acompleta locurile de muncă disponibile.

Industria high-tech, telecomunicaţiile, producţia şi serviciileau nevoie deja de oameni. Asociaţia Federală pentru TehnologiaInformaţiei, Telecomunicaţii şi New Media, care se ocupă cuorganizarea industriei high-tech, a anunţat că numărul de membri aiacesteia s-a micşorat cu 28.000 de muncitori calificaţi.

Sectorul sănătăţii este şi el în dificultate. "Până în 2030 vomavea nevoie de mai mult de un milion de angajaţi care să aibă grijăde persoanele în vârstă", a declarat Bernd Tews, director alAsociaţiei Federale de Îngrijire Privată.

Numărul persoanelor de peste 65 de ani va creşte cu aproximativjumătate până la finalul anilor 2030, la aproximativ 24 demilioane, faţă de 16 milioane în prezent, potrivit OficiuluiFederal de Statistică. Populaţia mai bătrână de 80 de ani va ajungela 10 milioane în 2050, de la aproape 4,5 milioane acum.

Şi cu o medie de 1,38 copii născuţi de fiecare femeie,demografii spun că rata natalităţii nu este suficient de marepentru a menţine populaţia stabilă.

În următorii 50 de ani, populaţia Germaniei va fi mai mică cu 17milioane de locuitori, de la 82 de milioane cât sunt în prezent.Factorii de decizie politică spun că va fi din ce în ce mai greu caveniturile fiscale să crească astfel încât să fie sprijiniţipensionarii, dar să se şi înregistreze creştere economică. Guvernula încercat mai multe abordări, inclusiv creşterea vârstei depensionare la 67 de ani şi încurajarea femeilor de a avea mai mulţicopii.

Temându-se de un aflux foarte mare de muncitori care ardestabiliza piaţa forţei de muncă prin scăderea salariilor sau prinluarea locurilor de muncă ale localnicilor, Berlinul şi Viena austabilit un set de condiţii stricte pentru est-eupropenii caredoresc să lucreze în ţările lor.

Sute de mii de tineri din Polonia, statele baltice, Cehia şiSlovacia şi-au făcut bagajele şi au găsit locuri de muncă în alteţări. Şi odată ce aceşti muncitori au emigrat, s-au adaptat lanoile lor case. "Mulţi s-au stabilit în alte ţări şi au învăţatlimba ţării adoptive", a declarat Joachim Moller, director laInstitutul Pieţei de Muncă din cadrul Biroului Federal al Muncii."Chiar dacă acum economia Germaniei este puternică din nou şi arenevoie de muncitori, nu cred că oamenii se vor muta pur şi simplu",a completat el.

Vin 100.000 de est-europeni

Moller estimează că 100.000 de est-europeni vor veni în Germaniadupă luna mai a acestui an, conduşi de percepţia că este o ţarăcare merge bine, bogată şi unde sunt bine plătiţi. Aceste calităţiatrag încă o forţă de muncă flexibilă, bine educată şi calificată."Stimulentele nu mai sunt suficiente pentru a-i face pe tineri săse mute în altă ţară", potrivit lui Peter Verhoeven, CEO al AccorGermania, care face parte dintre unul din cele mai mari grupurihoteliere din lume.

"Salariile nu sunt atât de ridicate în sectorul hotelier ca săfie singurul motiv pentru care să părăseşti ţara de origine, deasemenea, trebuie pus în ecuaţie şi costul ridicat al vieţii dinGermania", a completat acesta. Locurile de muncă în sectorulserviciilor nu mai sunt deosebit de atractive în Germania pentru căsalariile sunt mai mici în comparaţie cu cele din alte ţări dinUE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO