Business Internaţional

Germania atacă planul francez „Cumpără fabricat în Europa“, deoarece se teme că acesta va supăra China, cel mai mare investitor străin al ei

Germania atacă planul francez „Cumpără fabricat în Europa“, deoarece se teme că acesta va supăra China, cel mai mare investitor străin al ei

Comisarul european pentru piaţa internă Michel Barnier (stg.) şi cel pentru comerţ Karel De Gucht au prezentat un plan prin care UE va putea răspunde cu aceeaşi monedă statelor care blochează accesul companiilor europene la licitaţiile publice

Autor: Bogdan Cojocaru

23.03.2012, 00:05 1343

Germania a atacat o proaspătă pro­punere a Comisiei Europene (CE) de a i se permite să restricţioneze accesul com­paniilor din afara Uniunii Euro­pene la contractele guvernamentale dacă jucătorilor europeni li se pun obstacole în câştigarea de licitaţii în străinătate.

Berlinul consideră că propunerea, încurajată puternic de preşedintele francez Nicolas Sarkozy, ar trimite "semnale protecţioniste" Beijingului, care ar putea riposta. China este principalul investitor străin al Germaniei, cea mai mare economie europeană.

Propunerea prevede ca autorităţile locale şi de stat din UE care organizează licitaţii pentru proiecte de transport public, de cale ferată, pentru echipamente medicale sau servicii IT în valoare de peste cinci milioane de euro să poată cere CE impunerea de restricţii pentru anumite companii venite din ţările în care companiile din UE nu au acces la licitaţiile publice, scrie EUobserver.

Aceste afaceri sunt printre cele mai profitabile, la nivel mondial ele valorând peste 500 de miliarde de euro pe an, potrivit datelor Uniunii.

"UE a deschis mai mult de 80% din sectorul achiziţiilor publice prin acorduri bilaterale sau multilaterale. Dar partenerii noştri aplică multe măsuri protecţioniste. În SUA, Japonia şi ţările emergente nu avem acces sigur la licitaţiile pentru autostrăzi, autobuze, proiecte de construcţii", a declarat comisarul european pentru piaţa internă, francezul Michel Barnier.

Oficialul a subliniat că 32% din licitaţiile publice din SUA sunt deschise companiilor din UE, iar procentul scade la 28% în cazul Japoniei şi la 16% în Canada. În China, Rusia şi Brazilia procentul este însă zero, aceste pieţe fiind complet închise.

"Un morcov este întotdeauna mai bine primit când celălalt ştie că ar fi putut primi un băţ", a completat comisarul pentru comerţ Karel De Gucht.

Cei doi comisari au notat, totodată, că piaţa europeană a achiziţiilor publice este cea mai deschisă din lume, iar companiile europene pierd în fiecare an 12 miliarde euro din exporturi deoarece alte guverne refuză reci­procitatea.

Îngrijorările Germaniei

Germania însă a avertizat printr-o scrisoare deschisă, informală, obţinută de Financial Times, că propunerea riscă să creeze "fortăreaţa Europa" şi a recomandat respingerea ei. China, deţinătorul celor mai mari rezerve valutare din lume, a devenit cel mai mare investitor străin pentru Germania, după ce a depăşit SUA. China a înregistrat 158 de proiecte industriale în Germania în 2011, comparativ cu 110, cu câte au fost prezente companiile americane.

Documentul german susţine că iniţiativa CE ar submina eforturile europenilor de a determina SUA să limiteze practicile restrictive la adresa companiilor din UE. "Ar fi dificil să faci lobby împotriva «Cumpără fabricat în SUA» când în acelaşi timp promovezi «Cumpără fabricat în Euro»", au scris mai mulţi oficiali într-o notă diplomatică.

În Germania există temerea că iniţiativa CE ar putea afecta serios în principal companiile auto, de inginerie şi IT. Potrivit CE, companiile străine au acces la contracte publice din UE de 352 de miliarde de euro. În schimb, SUA oferă contracte publice de 178 de miliarde de euro străinilor, iar Japonia de numai 27 de miliarde de euro. Pentru ca proiectul să fie aprobat este nevoie de susţinere din partea majorităţii calificate a ţă­rilor şi a majorităţii membrilor Parlamentului European.

China, un caz "foarte special"

În ianuarie UE a cerut Chinei să respecte acordul Or­ganizaţiei Mondiale a Comerţului referitor la achi­ziţiile publice, dar autorităţile de la Beijing au refuzat. Oficialii chinezi neagă că licitaţiile publice sunt închise pentru companiile din UE.

"China este un caz foarte spe­cial", spun oficialii euro­peni. Wu Hailong, noul amba­sador chinez în UE, a respins săptămâna aceasta acuzaţiile de protecţionism. El explică tratamentul pre­fe­renţial al companiilor chi­neze prin "obiş­nuinţele din consum", populaţia prefe-rând firmele chineze. Dacă proiectul CE este aprobat, companiile chi­neze vor avea dificultăţi în cazul în care licitează mult mai ieftin decât concurenţii, în condiţiile în care autorităţilor naţionale li se va permite să respingă ofertele "anormal de ieftine" care nu îndeplinesc standardele de calitate. În această privinţă, în UE există precedentul în care un consorţiu chinez a câştigat o licitaţie în Polonia pentru construirea unei autostrăzi la un preţ cu 40% mai redus decât cel al competitorilor. Consorţiul a recunoscut mai târziu că nu poate respecta termenul limită pentru finalizarea lucrării şi nici standardele de calitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO