Business Internaţional

Germania: Cea mai puternică creştere a exporturilor din doi ani subţiază frica de recesiune. Însă ameninţarea tarifelor americane continuă să pândească

Producătorii dependenţi de exporturi ai Germaniei resimt din plin încetinirea economiei mondiale şi nesiguranţa legată de războiul comercial dintre SUA şi China, dar şi de Brexi

Producătorii dependenţi de exporturi ai Germaniei resimt din plin încetinirea economiei mondiale şi nesiguranţa legată de războiul comercial dintre SUA şi China, dar şi de Brexi

Autor: Catalina Apostoiu

11.11.2019, 00:06 371

Biroul federal de statistică a aunţat o creştere ajustată sezonier a exporturilor de 1,5% în septembrie faţă de august, acesta fiind cel mai puternic avans din noiembrie 2017. Economiştii antici­paseră o creştere de 0,4%.

„Deşi nu există nicio îndoială că industria este în recesiune, economia germană ca întreg a evitat probabil o altă scădere, şi prin urmare o recesiune tehnică, chiar în ultimul moment“, arată Carsten Brzeski, economist la ING.

Economia s-a contractat cu 0,1% în T2, iar ultimele date au sugerat că sectorul manufacturier a dus-o rău în T3, ceea ce ar putea împinge Germania în recesiune tehnică.
„Ultimele date sugerează că nu a existat aproape niciun fel de impact negativ al comerţului net asupra PIB-ului pe T3“, adaugă Brzeski, arătând că pare că a crescut uşor consumul privat, iar construcţiile au rămas neschimbate.

Producătorii dependenţi de exporturi ai Germaniei resimt din plin încetinirea economiei mondiale şi nesiguranţa legată de războiul comercial dintre SUA şi China, dar şi de Brexit.

Datele publicate în ultima săptămână au evidenţiat un tablou mixt al sectorului industrial, producţia scăzând peste aşteptări în septembrie, în timp ce comenzile au crescut peste aşteptări.

Camera de Comerţ germană DIHK se aşteaptă că exporturile să crească cu 0,3% în acest an, înainte de a scădea cu 0,5% anul viitor.

Consiliul economiştilor ce consiliază guvernul german a anunţat săptămâna trecută că avansul pe termen lung al Germaniei a ajuns la final şi că economia germană este îndeosebi ameninţată de o posibilă escaladare a conflictelor comerciale. Acesta au arătat însă că nu se aşteaptă la o „recesiune generală şi profundă“.

Un avertisment similar privitor la ameninţarea tarifelor a venit şi din partea Institutului German de Politică Macroeconomică (IMK). Potrivit acestuia, o intensificare a conflictului comercial are potenţialul de a împinge Germania către o recesiune reală.

Ministrul german de finanţe Olaf Scholz se declară însă optimist: situaţia economică a Germaniei este stabilă, cu rata de ocupare a forţei de muncă la maxime istorice, iar creşterea economică se va redresa probabil în anii următori odată cu dispariţia tensiunilor de ordin comercial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO