Business Internaţional

Germania, deşi a absorbit o mare parte din refugiaţii crizei din 2015, iar a rămas fără muncitori şi are nevoie disperată de imigranţi calificaţi

Germania, deşi a absorbit o mare parte din refugiaţii...

Autor: Catalina Apostoiu

26.08.2021, 00:00 605

Germania, cu o populaţie care îmbătrâneşte, se va confrunta cu penurii masive de forţă de muncă dacă nu va începe să recruteze imigranţi calificaţi pentru a-i înlocui pe cei care se pensionează, a declarat preşedintele Agenţiei Federale a Muncii, Detlef Scheele, scrie Deutsche Welle. El spune că ţara are nevoie de 400.000 de imigranţi pe an

Potrivit lui Scheele, din cauza schimbărilor demografice, Germania va avea cu aproximativ 150.000 mai puţini locuitori de vârstă activă numai în acest an, iar lucrurile vor deveni şi mai dramatice în anii următori, a avertizat acesta.

„Germania rămâne fără mun­ci­tori“, a declarat oficialul german. „Avem nevoie de 400.000 imigranţi pe an, semnificativ mai mult decât în ulti­mii ani. De la asistenţi medicali, la in­gineri pe chestiuni de climă şi lo­gis­ti­cieni, va exista o penurie de muncitori calificaţi peste tot“, a avertizat acesta.

Conştient de probleme legate de imigraţie în perspectiva viitoarelor alegeri federale din Germania de la sfârşitul lunii septembrie, social democratul Scheele a declarat că nu este vorba de cereri de azil, ci de imigraţie ţintită pentru acoperirea găurilor de pe piaţa muncii.

Anul trecut numărul străinilor care trăiesc în Germania a crescut cu 204.000, cea mai mică creştere dintr-un deceniu. Problema a fost exacerbată de pandemie, care a redus dramatic numărul imigranţilor care au intrat pe piaţa muncii.

Scheele a arătat că dincolo de pregătirea muncitorilor cu calificări inferioare, reorientarea celor ale căror profesii au dispărut sau obligarea oamenilor să muncească până la vârste mai înaintate, singura modalitate de soluţionare a problemei de pe piaţa muncii va fi o creştere semnificativă a imigraţiei.

Potrivit Biroului Federal de Statistică al Germaniei, cererile pentru recunoaşterea calificărilor străine a scăzut cu 3% anul trecut, la 42.000.

Deşi guvernul federal a reformat procesul în martie 2020, Johannes Vogel, purtător de cuvânt al Partidului Liber Democrat, a criticat actuala coaliţie de guvernământ, spunând că noua legislaţie nu a dus nici pe departe la realizările promise.

„Trebuie să devenim mai buni în cursa mondială pentru atragerea de talente, iar pentru aceasta avem nevoie de un sistem de imigraţie modern, bazat pe puncte asemeni celor din Canada şi Noua Zeelandă“.

Federaţia Sindicatelor Germane (DGB) a făcut de asemenea apel la legislatori să creeze standard mai rapide ce vor permite imigranţilor cu statutul de „toleraţi“ şi celor aflaţi în ţară din motive umanitare să intre pe piaţa muncii.

Partidul anti-imigraţie, de extremă dreapta Alternativa pentru Germania a catalogat cererile lui Scheele drept de neînţeles, acuzându-l pe acesta că serveşte interesele companiilor care se folosesc de imigraţie pentru a reduce salariile muncitorilor germani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO