Business Internaţional

Germania şi Franţa raportează unele dintre cele mai mari creşteri comerciale din Europa: „Chiar dacă ultimele date reprezintă veşti bune pentru PIB-ul din T3 şi sugerează că exporturile îşi revin la normal, n-ar trebui să ne ia valul”

Domul din Berlin; Sursa: hepta.ro

Domul din Berlin; Sursa: hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

08.09.2020, 14:00 260

Exporturile germane au crescut în iulie pentru a treia luna consecutivă, fiind alimentate de comerţul cu ţările din afara Europei, în special China, anunţă Financial Times.

Totuşi, creşterea de 4,7% este sub nivelurile înregistrate în iunie şi mai şi, per total, exporturile rămân la 11% sub rezultatele aceleiaşi luni de anul trecut.

Exporturile către China au scăzut cu doar 0,1% faţă de luna iulie 2019. Prin comparaţie, exporturile către Statele Unite au suferit un declin de aproximativ 17%, iar cele către Marea Britanie s-au redus cu 12,6%. În ceea ce priveşte celelalte ţări din Uniunea Europeană, exporturile au scăzut cu 9,6%.

„Chiar dacă ultimele date reprezintă veşti bune pentru PIB-ul din T3 şi sugerează că exporturile îşi revin la normal, nu ar trebuie să ne ia valul”, spune Carsten Brzeski, economist ING.

Banca Centrală Europeană va reevalua joi politicile monetare, urmând să discute situaţia în care creşterile înregistrate de euro ar afecta exporturilor ţărilor ce folosesc moneda unică.

În Franţa, exporturile au crescut mai puternic, majorându-se cu 9,6% în iulie, însă rămân la 17% sub rezultatele de anul trecut. Biroul de statistică INSEE a declarat că activităţile economice au recuperat aproape 95% din nivelurile de dinainte de criză în luna august.

INSEE estimează că economia franceză ca creşte cu 17% în trimestrul al treilea, însă va termina anul cu un declin de circa 9%. De asemenea, rata şomajului ar putea creşte de la 7,1% în T2 la 9,5% până la sfârşitul lui 2020.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO