Business Internaţional

Germania, Franţa şi Polonia vor să rescrie regulile antitrust pentru a facilita crearea de campioni europeni

Jadwiga Emilewicz, ministrul polonez al economiei

Jadwiga Emilewicz, ministrul polonez al economiei

Autor: Catalina Apostoiu

08.07.2019, 00:05 456

Germania, Franţa şi Polonia promovează planuri menite să faciliteze mari fuziuni în Uniunea Europeană, după ce blocul a respins o alianţă propusă în acest an între Siemens AG şi Alstom SA pentru crearea unui campion european capabil să concureze cu China, relatează Bloomberg.

Comisia Europeană ar trebui să introducă o „flexibilitate sporită“ şi să „ia în calcul competiţia existentă la nivel mondial“ atunci când analizează fuziunile, se arată într-un document comun publicat recent de cele trei ţări.

Îngrijorarea acestora este că reglementările UE menite să menţină competiţia între firme intră în conflict cu nevoia companiilor europene de a se extinde la nivel global şi de a concura cu companii din China şi alţi competitori care ar putea primi susţinere de stat pentru a-şi promova extinderea.

„Trebuie să luăm în calcul ascensiunea Chinei, apariţia de noi giganţi industriali şi necesitatea creării de noi campioni industriali europeni capabili să facă faţă acestei competiţii“, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire în cadrul unui summit din Poznan, Polonia. „O lume nouă înseamnă reguli noi.“

Parisul încearcă să restrângă autoritatea Comisiei Europene ca abritru independent şi să confere liderilor din Consiliul European noi puteri de intervenţie. Documentul comun semnat de cele trei ţări nu sugerează o putere de veto pentru consiliu, dar arată că acesta ar trebui să devină mai implicat în politica privind fuziunile.

Având în vedere modul în care companiile din afara EU cresc prin intermediul fuziunilor şi se extind pe pieţe europene şi alte pieţe la nivel mondial, modernizarea este necesară, a declarat la rândul său ministrul german al economiei Peter Altmaier în cadrul aceluiaşi eveniment.

Propunerea va fi transpusă în lege europeană, aceasta urmând să reducă distorsiunea pe pieţe creată de practicile incorecte ale competitorilor din SUA, India, Rusia şi China, a adăugat oficialul german.

Planul are şi susţinerea Poloniei, al cărei guvern naţionalist s-a angajat să transforme cea mai mare economie estică a UE după modelul Coreei de Sud şi Japoniei, unde guvernele şi „campionii naţionali“ se află la baza expansiunii şi se bazează mai puţin pe investiţiile străine.

„Dacă vrem să accelerăm, trebuie să simplificăm procedurile“, a declarat ministrul polonez al economiei Jadwiga Emilewicz.

„Trebuie să creăm un nou cadrul pentru ca politica din domeniul competiţiei să poată crea campioni mondiali“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO