Politicienii germani de top au ieşit dur la atac în scandalul elitei bancherilor irlandezi de la Anglo Irish Bank care şi-au minţit banca centrală şi şi-au bătut joc de implicarea Germaniei în salvarea băncii, bailout care a costat 30 miliarde euro, cu ministrul de finanţe Wolfgang Schaeuble spunând că aceştia sunt demni de dispreţ şi „departe de a fi supraoameni“, iar cancelarul Angela Merkel acuzându-i că îi insultă pe cei care muncesc şi că subminează democraţia. Scandalul riscă să întărească opoziţia Berlinului faţă de proiectul formării unei uniuni bancare în UE.
Irlanda a naţionalizat Anglo în 2009, a cheltuit 30 de miliarde de euro plătind obligaţiile băncii faţă de creditori şi a pus ceea ce a mai rămas din instituţie în lichidare anul acesta, scrie Bloomberg.
Anglo a fost cel mai neglijent dintre jucătorii din sistemul bancar irlandez, slab reglementat, care a folosit finanţare străină ieftină, în mare parte venită de la băncile germane, pentru a alimenta o bulă imobiliară.
Bula a făcut implozie în 2008, în contextul crizei financiare globale. Irlanda a cheltuit 64 miliarde euro în total pentru a salva toate cele şase bănci locale, un cost care a copleşit puterea de finanţare a ţării şi a forţat Dublinul să ceară propriul bailout în 2010.
De unde cifra de 7 miliarde euro? „Am scos-o din fund“
Scandalul bancherilor irlandezi a pornit de la o serie de convorbiri dintre executivii de la Anglo Irish Bank înregistrate de sistemele interne ale băncii în 2008 şi publicate de The Irish Independent.
În una dintre înregistrări David Drumm, unul dintre directorii executivi, îi spune directorului de pieţe de capital John Bowe să atragă deponenţi din străinătate, în special din Germania, chiar dacă ştiau că banca se afla în pragul colapsului. Bowe a răspuns râzând şi cântând împreună cu alţi colegi, aşa cum cântă beţivii la ora închiderii, versurile „Deutschland ueber alles“ din imnul naţional al Germaniei din timpul perioadei naziste, acum interzis. Alte înregistrări arată o convorbire care atinge limitele şantajului şi sugerează că executivii au minţit banca centrală irlandeză spunând că banca lor ar avea nevoie de şapte miliarde de euro pentru a evita colapsul, ştiind că cifra este doar un sfert din ceea ce ar cere după ce şi-ar fi pus la punct planurile şi răspândit panică, notează Forbes. Pierderile Anglo Irish Bank au ajuns în cele din urmă 30 de miliarde de euro.
Într-o discuţie Drumm glumeşte spunând că Bowe abuzează de garanţiile guvernului, iar în alta îşi prezintă planul prin care va forţa banca centrală să injecteze de urgenţă în capitalul băncii Anglo cele şapte miliarde de euro, ştiind că banii nu vor fi niciodată înapoiaţi. Astfel, banca va transmite băncii centrale: „avem nevoie de caşcaval, pe care voi îl aveţi, aşa că voi ni-l veţi da, şi când ni-l veţi da? Începem de aici“, a spus Drumm vineri, 19 septembrie, 2008 – la câteva zile după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers. „Iar dacă nu ni-l vor da, vor avea un colaps bancar“ sau chiar prăbuşirea întregii economii, a adăugat executivul.
Întrebat de un coleg cum a apărut cifra de şapte miliarde, Bowe a răspuns: „Aşa cum ar spune Drumm, am scos-o din fund.“
De asemenea, Drumm le „recomandă“ subordonaţilor „să ridice degetul“ la autoritatea de reglementare, îngrijorată de diversele abuzuri făcute de Anglo cu garanţiile băncii centrale. Banca era preferată de speculatorii bogaţi şi de dezvoltătorii de proprietăţi care au stat în spatele boomului irlandez.
Furie în Germania
Înregistrările au stârnit furie în Irlanda şi mai ales în Germania, ţara care contribuie cel mai mult la salvarea statelor cu probleme.
Cancelarul Merkel a condamnat aceste planuri şi comentarii şi le-a descris ca fiind insulte aduse oamenilor care muncesc.
„Nu pot avea decât dispreţ. Pentru oamenii care se duc la muncă în fiecare zi şi-şi câştigă onest banii, un astfel de lucru este greu de suportat. Tonul pare să fie acelaşi peste tot în sistemul bancar. Este imposibil de înghiţit“, a afirmat Merkel, cel mai influent politician din UE. Ea spune despre conduita bancherilor că loveşte democraţia şi că îi descurajează pe cei care iau decizii să-i sprijine pe partenerii europeni care cer ajutor financiar.
Ministrul de finanţe Schaeuble i-a atacat şi el pe bancheri. „Aceştia par că se complac în rolul de sub-supraom, care are doar dispreţ pentru ceilalţi oameni. Ei ar trebui să fie cei dispreţuiţi şi jocul lor ar trebui oprit“, a spus Schaeuble.
Oficialii irlandezi au promis că vor lansa o anchetă în privinţa acţiunilor băncii Anglo Irish. „Înregistrările sunt dovada dispreţului, aroganţei şi obrăzniciei directorilor băncii faţă de toată lumea, faţă de guvern, de cetăţeni, a impactului avut asupra fiecărei companii, comunităţi şi familii“, a spus Enda Kenny, premierul Irlandei. Înregistrările au ieşit la lumină într-un moment în care se încheie preşedenţia irlandeză a UE, iar Dublinul încearcă să-şi înduplece creditorii să-i reducă nota de plată.
„Este greu să crezi că ei nu sunt nebuni“
Publicaţia germană Frankfurter Allgemeine Zeitung îi descrie pe bancherii irlandezi ca râzând în timp ce cad în abis. Un comentator al televiziunii publice irlandeze spune că „sentimentul este că toată ţara plânge din nou“.
Dar poate cea mai tranşantă analiză a situaţiei vine din partea editorialistului Fintan O’Toole, de la Irish Times. El descrie tonul bancherilor ca fiind „arogant, cinic, dispreţuitor, miop şi incapabil“.
„Ascultând aceste convorbiri este greu să crezi că ei nu sunt nebuni. Ei nu sunt în faza de negare. Ştiau foarte bine că şi-au distrus banca, ştiau că greşelile lor monumentale îi vor costa pe irlandezi multe miliarde de euro. În această lumină, ceea ce este şocant este ce nu auzim. Nu există niciun moment de jenă sau regret, nici cea mai mică nuanţă de ruşine“, scrie O’Toole.
Trei directori de top de la Anglo ar putea fi acuzaţi penal pentru fraudă prin ascunderea amplorii adevărate a pierderilor băncii în 2008. Drumm, care nu a fost acuzat, a fugit în SUA unde şi-a declarat falimentul naţional.
Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 01.07.2013