Business Internaţional

Germania insistă pe gaze şi pe termocentrale pe gaze

Germania insistă pe gaze şi pe termocentrale pe gaze

Autor: Bogdan Cojocaru

09.01.2023, 00:06 338

Guvernul german vrea ca până la sfârşitul deceniului 80% din energia ţării să provină din surse regenerabile, iar cărbunele să iasă complet din mixul energetic.

Restul de 20% din necesar va fi acoperit de energia produsă prin arderea gazelor naturale. Acest lucru înseamnă dublarea capacităţii de producţie a centralelor pe gaze. Astfel, s-ar garanta o reţea electrică stabilă şi de încredere, arată docu­mente ale guvernului german văzute de Euractiv.

Germania este cel mai mare consumator de gaze naturale din Europa şi pentru că produce prea puţin, este nevoită să importe. Până când a pornit război contra Ucrainei, Rusia a fost cel mai mare furnizor. Germania foloseşte gaze atât pentru producerea de energie, cât şi pentru uriaşa sa industrie chimică.

În energie, dependenţa de gaze este dată de faptul că acestea sunt folosite pentru a acoperi golul lăsat de închiderea reactoarelor nucleare până când sursele verzi vor deveni dominante. Până atunci, consumul de gaze este mare şi de aici vin o parte din problemele cu energia şi cu preţurile la energie din Europa.

„Investiţiile în termocentrale pe gaze vor continua să aibă sens având în vedere că Germania îşi con­struieşte terminale de gaze naturale lichefiate, iar preţurile se calmează“, se arată în documentele citate. Con­sumul de gaze din Germania este aşteptat să scadă datorită electri­ficării încălzirii.

Însă în tot acest timp, capacitatea de producţie de energie a centralelor pe gaze este aşteptată să se dubleze. În noiembrie anul trecut, capacitatea se situa la 27,5 gigawaţi (GW). Până în 2031, aceasta ar trebui să crească cu până la 21 GW. Do­cumentele precizează că o astfel de abordare este cea mai eficientă din punctul de vedere al costurilor.

În octombrie 2021, Markus Krebber, CEO-ul gigantului ener­getic RWE, estima cifre similare. Pentru a se asigura că Germania are acces la gaze suficiente, guvernul va insista puternic pe GNL. Astfel, „Capacităţile de import de GNL vor fi majorate şi mai mult“, menţio­nează sursa citată.

Mai multe detalii

pe www.zf.ro

Cele mai noi proiecţii arată că până la sfârşitul acestui an capacitatea de import de GNL a Germaniei se va apropia de două treimi din volumul primit în vremurile de pace de la Rusia.

 


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO