Business Internaţional

Germania intră în conflict cu Olanda şi FMI din cauza strategiei de protejare a zonei euro

Germania intră în conflict cu Olanda şi FMI din cauza strategiei de protejare a zonei euro

Cancelarul german Angela Merkel refuză cu încăpăţânare să mai injecteze bani în mecanismele de salvare ale zonei euro

Autor: Bogdan Cojocaru

24.02.2012, 00:03 2395

Germania rezistă cu încăpăţânare propunerilor Olandei şi a Fondului Monetar Internaţional, dar şi a SUA, de a mări puterea de foc a viitorului mecanism de salvare a zonei euro, ESM, ceea ce riscă să atragă neîncre­derea pieţelor în planurile anticriză ale Europei la doar câteva zile după ce miniştrii de finanţe din uniunea mo­netară au aprobat un nou pachet de bailout, de 130 miliarde euro, pentru Grecia, scrie presa internaţională.

Principalul purtător de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a declarat că Berlinul "nu consideră necesară" creşterea resurselor ESM, stabilite la 500 miliarde euro. Mecanismul va fi activat în iulie.

"Poziţia guvernului german nu s-a schimbat. Aceasta s-ar traduce prin «Nu, nu este necesar»", a afirmat purtătorul de cuvânt, citat de Financial Times.

Pieţele financiare consideră că mărirea ESM este necesară pentru a îngrădi propagarea crizei datoriilor din Grecia în economiile mai vulnerabile ale Italiei şi Spaniei.

Refuzul Germaniei de a suplimenta resursele mecanismului reflectă teama lui Merkel de reacţia propriilor poli­ticieni şi a poporului german în cazul în care angajează şi mai multe fonduri în salvarea ţărilor din zona euro. Parla­mentul german va vota săptămâna viitoare noul pachet de bailout destinat Greciei.

Guvernul olandez, care, ca şi cel german, a adoptat o atitudine dură în privinţa salvării statului elen, pare acum că înclină spre o altă direcţie. Ministrul de finanţe Jan Kees De Jager susţine creşterea puterii de foc a ESM prin combinarea resurselor acestuia cu cele ale actualului mecanism de apărare, EFSF, care a mai rămas cu 250 de mi­liarde euro după susţinerea Greciei, Irlandei şi Portugaliei. Aceeaşi pro­punere a făcut-o şi Lagarde. Pieţele cer ca resursele ESM să fie majorate la 1.000 miliarde euro.

FMI refuză să specifice cu cât va contribui la salvarea Greciei înainte de o reuniune a G20 programată pentru acest sfârşit de săptămână în Mexico City. Olanda a indicat, de asemenea, că mărimea contribuţiei la pachetul de bailout va depinde de modul în care vor fi combinate EFSF şi ESM, notează The Guardian.

Între timp, Merkel a anunţat că va menţine presiunea pe Grecia pentru a se asigura că statul va respecta pro­misiunile făcute pentru reducerea datoriilor şi a subliniat că disciplina fiscală este necesară pentru a menţine integritatea zonei euro.

Spania cere Bruxelless-ului ţinte de deficit bugetar mai uşor de atins

Spania a cerut Comisiei Europene să relaxeze ţintele de deficit bugetar, ceea ce trezeşte temeri că strategiile de salvare ale Europei dau greş nu numai în Grecia, ci şi în economii mai mari, scrie The Telegraph.

CE anticipează că economia spaniolă va reintra în recesiune anul acesta, cu o scădere de 1%, şi consideră că măsuri de austeritate adiţionale vor accentua declinul.

De altfel, executivul UE estimează că PIB-ul zonei euro se va contracta cu 0,3% în 2012, abandonând astfel proiecţia din noiembrie, care prevede un avans de 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO