Business Internaţional

Germania intră într-o recesiune istorică, dar nemţii nu se gândesc la austeritate

Germania intră într-o recesiune istorică, dar nemţii...

Autor: Catalina Apostoiu

18.05.2020, 00:05 5964

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, s-a contractat cu 2,2% în primul trimestru, cel mai profund declin din mai mult de un deceniu, oferind primul semn al impactului pandemiei, scrie Bloomberg.

Mai puţin de două săptămâni de carantină oficială au dus la scăderea cheltuielilor consumatorilor şi a investiţiilor de capital. Cheltuielile guvernamentale şi construcţiile au adus o oarecare stabilizare. Faptul că majoritatea şantierelor de construcţii au rămas deschise a ajutat. În condiţiile în care restricţiile anticoronavirus vor fi ridicate treptat, economia germană va suferi probabil mult mai mult în trimestrul doi.

Deşi situaţia este gravă, Germania o duce mai bine decât mare parte a restului ţărilor membre ale zonei euro. Franţa, Italia şi Spania au suferit toate scăderi de aproximativ 5% în primul trimestru.

Aceasta se datorează în parte faptului că măsurile de carantină au fost comparativ mai blânde şi au intrat în vigoare pe 23 martie, mai târziu decât în alte ţări. Dependenţa eco­no­miei de sectorul manufacturier şi comerţ a ajutat de ase­m­e­nea, aceste sectoare făcând faţă uşor mai bine crizei decât in­dus­triile serviciilor şi turismului, care sunt dominante în sud.

Şi totuşi, dependenţa industriei germane de lanţurile internaţionale de aprovizionare ar putea sta în calea unei redresări rapide a activităţii postpandemie. Un raport al Institutului Ifo arată că 17% din producţia germană depind de furnizori externi, un procent mult mai ridicat decât în alte ţări.

Guvernul german a mobilizat deja aproximativ 1.200 mld. de euro pentru a susţine companiile locale şi lucrează la instrumente suplimentare pentru a restarta economia.

Peste 370.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă numai în aprilie, iar în programul Kurzarbeit au fost  înregistraţi peste 10 milioane de angajaţi.

Pentru bugetul german, pandemia înseamnă cheltuieli mai mari şi venituri mai mici. Pentru prima dată de la criza financiară, veiturile fiscale sunt în scădere, însă ministrul de finanţe Olaf Scholz nu se gândeşte la austeritate, ci dimpotrivă, un nou pachet de stimulente este plănuit pentru luna iunie pentru susţinerea economiei, potrivit Euractiv.

În 2020, guvernele federale, de stat şi locale sunt aşteptate să colecteze cu 98,6 miliarde de euro mai puţine venituri decât în anul anterior, un declin de 10%. Criza provocată de pandemie plasează astfel o povară mai mare asupra veniturilor guvernamentale decât criza financiară.

Şi totuşi, lăsând deoparte insisitenţa asupra austerităţii şi bugetelor echilibrate din deceniul trecut, Scholz a susţinut că ar fi o „greţeală gravă“ ca Germania să se gândească la măsuri de austeritate în aceste momente.

În pofida găurii din bugetul naţional, Germania „stă bine“ comparativ cu ce se întâmplă la nivel internaţional, potrivit oficialului german. Iar potrivit Bloomberg Economics, graţie nivelului redus al datoriilor, Germania va putea face faţă consecinţelor fiscale ale unui şoc prelungit.

Totuşi, pentru economia germană, este important ca şi alte economii europene să-şi revină pentru ca acestea să înceapă să cumpere din nou exporturile germane. Estimările pentru Germania, cât şi pentru zona euro, sunt extrem de nesigure şi depind în mare măsură de modul în care va evolua pandemia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO