• Leu / EUR4.8849
  • Leu / GBP5.8119
  • Leu / USD4.8018
Business Internaţional

Germania le va permite fondurilor instituţionale să deţină până la 20% în criptomonede: O lege care intră în vigoare luni, 2 august va permite vărsarea a câteva miliarde de euro în active digitale

Germania le va permite fondurilor instituţionale să deţină până la 20% în criptomonede: O lege care intră în vigoare luni, 2 august va permite vărsarea a câteva miliarde de euro în active digitale

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

30.07.2021, 17:03 194

Germania, principala economie a Europei, plănuieşte să le ofere pentru prima dată şansa anumitor fonduri de a investi  în active de tip crypto, potrivit Bloomberg.

O lege care intră în efect luni le va permite aşa-ziselor spzialfond-uri cu reguli fixe de investiţii să îşi pună până la 20% din deţineri în Bitcoin sau alte active digitale. Fondurile, care pot fi accesate de investitori instituţionali precum administratorii de pensii şi companiile de asigurări, gestionează în prezent 1.800 de miliarde de euro.

Autorităţile de reglementare la nivel mondial s-au mişcat încet în ceea ce priveşte acceptarea criptomonedelor, însă decizia Germaniei marchează un eveniment ce va aduce clasa de active în spaţiul mainstream şi vine în urma unor investiţii efectuate de unele dintre cele mai cunoscute nume din industria finanţelor, incluzându-i aici pe Mike Novogratz şi Alan Howard.

„Majoritatea fondurilor vor rămâne cu mult sub pragul de 20%. Pe de-o parte, investitorii instituţionali au cerinţe stricte de reglementare pentru strategiile de investiţie. Însă pe de altă parte, companiile îşi doresc – de asemenea – să investească în crypto”, spune Tim Kreutzmann, expert în active digitale la BVI, organul german de reglementare a industriei dedicate fondurilor.

Volatilitatea activelor nu va atrage o bună parte din investitorii germani, care tind să fie mai conservatori, fondurile urmând să se apropie de pragul de 20% în aproximativ cinci ani, crede Kamil Kaczmarski, membru al firmei de consultanţă managerială Oliver Wyman LLC.

Grupul DWS, managerul de active al Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, analizează cu atenţie mişcările efectuate de autorităţi, însă nu plănuieşte să ofere prea curând fonduri care cumpără criptomonede, conform unui purtător de cuvânt. DekaBank, unul dintre cei mai mari manageri germani de active, ia în considerare o potenţială investiţie în monede digitale, însă momentan nu a luat o decizie în acest sens.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8849
Diferență: 0,0369
Ieri: 4.8831
Azi: 4.8018
Diferență: -0,328
Ieri: 4.8176
Azi: 5.8119
Diferență: 0,3159
Ieri: 5.7936
Azi: 5.0503
Diferență: -0,3984
Ieri: 5.0705