Business Internaţional

Germania, lovita de un puternic val de proteste

30.03.2006, 00:00 269

Muncitorii germani organizeaza greve ca urmare a unei dispute salariale care se extinde in interiorul tarii. Sindicatul IG Metall, din care fac parte si angajati ai Siemens si DaimlerChrysler, doreste o crestere de 5% a salariilor si ameninta cu greve pe scara larga incepand de luna viitoare.

Forta de negociere a sindicatelor pare sa fie mai mare de aceasta data si se poate forta o crestere salariala de cel putin 3%.

Gesamtmetall, federatia angajatorilor, a refuzat sa faca pana in acest moment o oferta, spunand ca trebuie sa fie atenti la costurile cu mana de lucru, care sunt deja printre cele mai ridicate. Angajatorii par dispusi sa accepte o crestere de 1,3%.

O cresterea a salariilor de 3% ar putea conduce la un nou val de concedieri.

De asemenea, Germania este in pragul unei lungi dispute in sectorul public pentru ca angajatii statului protesteaza fata de planul de crestere a numarului de ore de lucru.

Sindicatul IG Metall sustine ca salariile mai mari pot duce la imbunatatirea starii economice si se pregatesc sa declanseze greve pe scara larga daca cererile nu le sunt satifacute. "Exporturile singure nu pot aduce recuperarea economica- trebuie sa actionam si pentru cresterea cererii interne", a spus seful IG Metall, Juergen Peters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO