Business Internaţional

Germania lucrează la un plan pentru crearea unei uniuni bancare fără modificarea tratatului UE

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

15.09.2013, 20:34 505

Germania lucrează la un plan care va permite crearea unei uniuni bancare în zona euro fără modificarea actualelor legi europene, ceea ce ar înlătura unul dintre cele mai puternice obstacole din calea realizării celui mai ambiţios proiect al UE de la lansarea euro, scrie agenţia Thomson Reuters.

Până acum, guvernul de la Berlin condus de cancelarul Angela Merkel a insistat că pentru transferarea puterii de a desfiinţa sau ajuta băncile cu probleme de la nivel naţional la nivel european este nevoie de modificarea tratatului UE.

Zona euro are nevoie de o uniune bancară pentru a dezgheţa creditarea în regiune, a reface încrederea în sistemul bancar şi a stimula creşterea economică astfel încât ţările din sud afectate de criză să-şi poată plăti datoriile.

Uniunea bancară ar contribui, de asemenea, la prevenirea unei noi crize a datoriilor suverane. „Cancelaria pregăteşte o soluţie care va fi prezentată după alegeri. Oficialii germani lucrează cu oficiali din zona euro în această privinţă”, a declarat un oficial european implicat în negocieri.

La Berlin, un oficial a indicat că guvernul lucrează la mai multe scenarii, iar discuţii serioase sunt aşteptate în noiembrie sau decembrie. Următorul guvern al Germaniei  va fi ales pe 22 septembrie. Planul va depinde de cine iese câştigător în alegeri.

Preşedintele Eurogroup Jeroen Dijssel­bloem a anunţat că discuţiile la nivel inter­naţional privind crearea unei agenţii unice care să poată decide restructurarea sau desfiinţarea băncilor vor fi reluate după alegerile din Germania.

Doi oficiali din zona euro au declarat pentru Reuters că propunerea de compromis discutată în cancelaria lui Merkel prevede o agenţie paneuropeană de restructurare bancară înfiinţată pe baza articolului 114 al tratatului UE.

Această bază legală a fost caracterizată ca fiind suficientă de către juriştii Comisiei Europene, de către Banca Centrală Europeană şi de Consiliul European, dar până acum nu a fost sprijinită de Germania.

Compromisul este că agenţia va avea putere de decizie asupra soartei a doar 130 de bănci din zona euro care vor fi supravegheate direct de BCE începând cu a doua jumătate a anului viitor.

Planul ar scoate băncile regionale germane, adesea cu legături cu politicienii de rang înalt din Germania, de sub puterea agenţiei paneu­ro­pene.

Pentru a evita modificarea tratatului UE, Comisia Europeană a propus la începutul acestui an să primească puterea de a avea ultima decizie în privinţa restructurării/des­fiinţării băncilor. Decizia ar fi luată după analiza reco­mandărilor venite din partea unui consiliu în care ar fi incluşi reprezentanţi ai autorităţilor naţionale şi ai BCE.

 

Cancelarul Merkel nu vrea majorări de taxe deoarece criza nu s-a terminat

Cancelarul german Angela Merkel, aflat în campanie electorală, a declarat că se opune oricărei majorări de taxe în cea mai mare economie europeană în condiţiile în care criza din zona euro nu s-a terminat, scrie Bloomberg.

„Dacă primul lucru pe care-l facem este să majorăm taxele plătite de cei care au succes, am putea descuraja crearea de locuri de muncă. Din această cauză creşterea taxelor este o decizie greşită”, a spus Merkel.

Cancelarul înteţeşte atacurile la adresa principalului contracandidat în cursa pentru un nou mandat, social-democratul Peer Steinbrueck, care cere majorări de taxe.

Merkel are prima şansă în alegerile care vor începe pe 20 septembrie, potrivit sondajelor de opinie.

„Criza euro nu s-a terminat încă, dar văd primele petice de verde care ne dau speranţă”, a spus Merkel, refuzând un fond de reducere a datoriilor pentru asistarea ţărilor din zona euro cu datorii prea mari.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 16.09.2013

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24