Business Internaţional

Germania nu se va lăsa şantajată de Marea Britanie cu ieşirea din UE

Germania nu se va lăsa şantajată de Marea Britanie cu ieşirea din UE

Autor: Bogdan Cojocaru

23.12.2012, 15:04 1181

​Germania nu vrea să impingă Marea Britanie afară din Uniunea Europeană, a declarat ministrul german de finanţe Wolfgang Schäuble, care a avertizat că, de asemenea, nu se va lăsa "şantajat" cu ameninţărea britanicilor cu părăsirea UE, scrie The Telegraph.

Schäuble a îndemnat Londra să evite un referendum pe tema statutului ţării de membru al UE care ar crea "incertitudine", dar a atenţionat că nicio încercare de a şantaja Germania cu ameninţarea ieşirii nu va fi tolarată. Pe fondul temerilor că un val de euroscepticism ar putea împinge Marea Britanie spre ieşirea din Uniune, ministrul german a declarat că vrea "mai multă implicare britanică în Europa, nu mai puţină".

"Vrem să păstrăm Marea Britanie în UE, nu s-o împingem în afară. Prietenii noştri britanici nu sunt periculoşi, dar un referendum ar crea incertitudine", a afirmat ministrul într-un interviu acordat publicaţiei Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Săptămâna trecută, premierul britanic David Cameron a spus că ieşirea ţării din UE nu este ceva de neimaginat, dar a asigurat că el se va împotrivi unei astfel de deznodământ.

Premierul se confruntă cu presiuni din partea politicienilor de acasă de a nu accepta ca la Bruxelles să fie concentrată mai multă putere.

SUA au intervenit în disputa UE-Marea Britanie avertizând că poziţia britanicilor pe scena mondială va slăbi considerabil dacă ţara iese din UE.

"Este important să se ştie că o Mare Britanie puternică într-o Europă puternică este în interesul Americii. Recunoaştem statele naţionale, dar considerăm că UE este un multiplicator de forţe", a declarat un oficial din administraţia SUA pentru The Telegraph.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO