Business Internaţional

Germania: Promisiunile grecilor nu mai sunt de ajuns. Grecia nu mai poate fi un sac fără fund

Germania: Promisiunile grecilor nu mai sunt de ajuns

Autor: Adrian Voicu

12.02.2012, 10:51 1590

Promisiunile grecilor cu privire la adoptarea de măsuri de austeritate nu mai sunt îndeajuns deoarece foarte mult angajamente au fost încălcate, iar ţara, care până acum a fost un "sac fără fund", trebuie să îşi schimbe drumul, a declarat ministrul de finanţe german Wolfgang Schaeuble, citat de Reuters.

Într-un interviu acordat publicaţiei germane Welt am Sonntag, Schaeuble a mai spus că depinde de Grecia dacă poate rămâne sau nu în zona euro, ca parte a eforturilor sale de a rămâne competitivă.

"Promisiunile din partea Greciei nu mai sunt de ajuns pentru noi", a spus Schaeuble. "Cu un nou program de austeritate va trebui ca ei să implementeze mai întâi anumite părţi ale programului vechi şi să economisească".

"Dar este important să spunem că nu poate fi un sac fără fund. De aceea, grecii trebuie să pună petic acelui sac. Şi apoi vom putea să punem ceva în el. Cel puţin oamenii încep acum să îşi dea seama că nu va funcţiona nimic atâta timp cât este un sac fără fund".

Schaeuble a declarat că Grecia va fi susţinută "într-un fel sau altul", dar a atenţionat că ţara trebuie să îşi facă temele cu privire la creşterea competitivităţii indicând chiar că ar putea părăsi zona euro pentru a face asta.

"Grecia trebuie să îşi facă temele pentru a deveni competitivă - fie că asta se întâmplă împreună cu un nou program de salvare fie prin alegerea unei alte căi, pe care în prezent nu vrem să o luăm...".

Întrebat dacă prin "altă cale" înţelege ieşirea Greciei din Euro, Schaeuble a spus:

"Totul depinde de greci. Dar chiar şi în aceasta eventualitate, despre care nimeni nu presupune că va avea loc, vor rămâne o parte a Europei".

Astăzi parlamentul grec va vota asupra unui nou pachet de măsuri de austeritate de care va depinde intrarea sau nu în faliment a Greciei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO