Business Internaţional

Germania: restricţiile ţin deocamdată în lesă cea mai mare economie europeană, dar lunile următoare ar putea aduce un reviriment

Germania: restricţiile ţin deocamdată în lesă cea...

Autor: Catalina Apostoiu

23.02.2021, 23:08 138

Economia germană s-ar putea contracta în acest trimestru din cauza restricţiilor mai severe legate de pandemie, recuperându-se mai apoi în primăvară odată cu scăderea infectărilor şi distribuirea de vaccinuri, previzionează banca centrală germană, potrivit Reuters.

„PIB-ul german este de aşteptat să scadă semnificativ în primul trimestru al acestui an, dar să revină la un nivel considerabil mai crescut din primăvară“, se arată în raportul lunar al Bundesbank.

În raport se mai arată că declinul din primele trei luni ale acestui an va fi probabil mai puţin pronunţat decât cel din perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care construcţiile şi industria continuă să avanseze, iar alte companii se adaptează la restricţiile legate de pandemie.

Guvernul german este criticat pentru ritmul relativ lent al vacci­nărilor, iar companiile sunt din ce în ce mai nerăb­dătoare ca lockdown-ul, aflat în a patra lună, să fie relaxat. Germania are însă nevoie să încetinească răspândirea coronavirusului înainte ca guvernul să analizeze măsuri suplimentare de relaxare.

Copiii din 10 din cele 16 landuri germane se vor întoarce la şcoală, iar autorităţile trebuie să evalueze impactul acestei măsuri înainte de a analiza ridicarea altor restricţii, a anunţat ministrul german al sănătăţii Jens Spahn, potrivit Bloomberg.

Un raport lunar al ministerului german de finanţe creionează o perspectivă similară cu cea a băncii centrale: activitatea economică va rămâne modestă în cea mai mare economie a Europei în următoarele săptămâni, notează Reuters.

Preşedintele consiliului economic al guvernului german a avertizat cu privire la riscurile majore pe care economia germană le are în faţă în anul următor, dar şi în legătură cu o relaxare prea rapidă a lockdownului. Potrivit lui Lars Feld, consiliul îşi va revizui în jos estimarea de creştere pe acest an, la 3,7%.

Între timp, apar unele semnale pozitive.

Încrederea managerilor din Germania a înregistrat o creştere notabilă, relevă indicatorul ifo privind climatul de business. Acesta a urcat de la 90,3 puncte în ianuarie la 92,4 în februarie. Estimările privind actuala situaţie de business au fost mai pozitive. În plus, pesimistul privitor la lunile următoare s-a diminuat semnificativ.

De asemenea, încrederea în rândul exportatorilor german s-a îmbunătăţit considerabil. În februarie, indicatorul ifo privind aşteptările la export în sectorul manufacturier a avansat de la 7,5 puncte la 10,7 puncte, cea mai ridicată valoare din septembrie 2018.

Situaţia economică bună a Chinei şi o creştere a producţiei din SUA sunt benefice pentru exportatorii germani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO