Business Internaţional

Germania se ia pentru prima dată de retaileri pentru practici comerciale neloiale

Germania se ia pentru prima dată de retaileri pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

21.03.2025, 00:05 94

Ministerul german al agricul­turii a luat măsuri în cazul a două cazuri de practici comerciale neloiale înregistrate în 2024, relevă raportul anual al Biroului federal pentru agricultură şi alimentaţie privitor la lanţul de aprovizionare cu alimente, notează Euractiv.

Potrivit raportului, autoritatea ger­mană a emis sancţiuni în două ca­zuri din 2024, în timp ce trei anchete sunt în continuare în curs de desfă­şurare.

Este pentru prima dată când or­ga­nismul ia măsuri de când Germa­nia a transpus în lege directiva euro­peană împotriva practicilor comer­ciale neloiale în 2021.

Directiva europeană conţine o listă cu comportamente interzise la nivel de UE, cum ar fi întârzierile de plată şi anularea livrărilor de alimen­te perisabile pe termen scurt.

Legea germană care transpune directiva prevede că litigiile dintre operatorii lanţului alimentar trebuie reglate prin mediere, ceea ce s-a şi întâmplat în 40 de cazuri în 2024. Dacă medierea nu este suficientă, cum s-a întâmplat în cazurile men­ţionate mai sus, autorităţile trebuie să deschidă anchete pentru a ajunge la interzicerea practicilor.

Autorităţile pot de asemenea impune amenzi de 70.000 de euro, ceea ce acestea nu au făcut în cele două cazuri menţionate.

Şi totuşi, retailerii contestă cele două decizii în instanţă.

În primul caz, grupul Edeka, cel mai mare retailer alimentar din Ger­mania, a plătit unui producător de lactate de-abia după 49 de zile de la momentul livrărilor ani la rând.

Sectorul german al lactatelor se caracterizează prin mari dezechilibre de putere: furnizorii nu ştiu adesea preţul laptelui lor decât la câteva zile după livrare, iar plăţile pot fi sub cos­turile de producţie. Contactat de Eurac­tiv, Edeka a refuzat să comen­teze cu privire la procedurile aflate în curs. În al doilea caz, furnizorul tre­buia să contribuie la costurile de des­chidere de noi magazine de către un retailer.

Prin introducerea directivei pri­vind practicile comerciale neloiale în 2019, Comisia Europeană a încercat să amelioreze puterea de negociere a fermierilor şi procesatorilor de pro­duse alimentare vizavi de partenerii lor din lanţul alimentar.

Comisarul european al agricultu­rii, Christoph Hansen, vizează o revizuire a directivei privitoare la practicile comerciale neloiale.

Multă vreme, Germania nu a fost considerată o susţinătoare ferventă a directivei, spre deosebire de Franţa, Italia şi Spania, de exemplu.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels