Business Internaţional

Germania: semnele de încetinire se multiplică. Mai există speranţă?

Germania: semnele de încetinire se multiplică. Mai...

Autor: Catalina Apostoiu

09.10.2018, 00:05 683

Producţia industrială germană a înregistrat o scădere neaşteptată în au­gust pentru a treia lună consecutiv, su­gerând că cea mai mare economie euro­peană a pierdut din suflu în trimestrul al treilea.

În faţa fricii de un posibil declin economic, companiile germane se împrumută din ce în ce mai mult. Şi totuşi, în spatele cifrelor dezamăgitoare există unele sclipiri de speranţă.

Potrivit datelor Ministerului Eco­nomiei, producţia industrială a scăzut cu 0,3% în august comparativ cu media estimărilor Reuters ce indica o creştere de 0,4%.

Jennifer McKeown, economist în cadrul Capital Eco­no­mics, a declarat pentru Reuters că, dublată de o reducere recentă a vânzărilor de retail, scă­derea producţiei indus­triale indică faptul că economia germană nu şi-a susţinut ritmul solid de creştere de la începutul anului.

Economiştii au o poziţie din ce în ce mai pesimistă cu privire la economia germană, marile institute ger­mane revizuindu-şi în scădere estimarea de creştere pe 2018 şi avertizând că o escaladare a conflictelor comerciale ar putea provoca o recesiune majoră în Germania şi Europa.

Şi guvernul german şi-a revizuit în jos proiecţia de creştere economică pentru acest an şi anul viitor.

Astfel, acesta se aşteaptă ca economia să avanseze cu aproximativ 1,7%-1,8% în acest an, comparativ cu estimarea anterioară de creştere de 2,3%. Guvernul anticipează un avans de aproximativ 2% în 2019, faţă de rata estimată anterior de 2,1%.

Banca de reconstrucţie deţinută de stat KfW a anunţat că se aşteaptă la o creştere de 10% a numărului de credite noi acordate în trimestrul trei faţă de perioada similară a anului trecut, în condiţiile în care companiile se pregă­tesc de o decelerare viitoare a ritmului de creştere economică, potrivit Han­dels­blatt.

„Creşterea are mai puţin de-a face cu un boom al investiţiilor, cât cu un motor economic mai slab, un nivel ridicat de nesiguranţă şi aşteptările companiilor de majorare a dobânzilor“, potrivit lui Jorg Zeuner, economist-şef al KfW.

O încetinire semnifi­cativă a investiţiilor private reprezintă un punct slab pentru econo­mia germană, anunţa săp­tămâna tre­cută aso­ciaţia ban­cară BdB, re­ducându-şi uşor esti­marea de creştere a eco­nomiei pe 2019.

Totuşi, Christian Ossig, managing direc­tor al asociaţiei, declara că riscurile sunt în continuare controlabilă şi că economia germană ar trebui să rămână stabilă în pofida încetinirii ratei de creştere de la 2,2% anul trecut.

Ca semn că cea mai mare economie europeană rămâne relativ puternică în faţa riscurilor de ordin comercial, comenzile fabricilor germane au înregistrat o revenire în august pe fondul unui avans solid al cererii la export de bunuri de investiţii.

Revenind la declinul producţiei industriale, ministerul german al economiei a anunţat că un motiv din spatele datelor mai slabe are legătură cu producţia mai lentă din sectorul auto provocată de dificultăţile de ajustare la un nou standard de poluare, scrie Reuters. Acesta se aşteaptă la o redresare a producţiei industriale în scurt timp.

Încetinirea industriei germane continuă, a declarat Carsten Brzeski, economist ING, acesta adăugând însă că este prea devreme să se piardă orice speranţă. „Foarte des s-a înregistrat în Germania o creştere puternică a activităţii industriale şi economice după vacanţa de vară“, a declarat acesta.

„Evident, lipsa reformelor structural şi problemele din sectoare strategice reprezintă riscuri importante, ca şi deteriorarea graduală a competitivităţii germane din ultimii câţtiva ani. Escaladarea tensiunilor comerciale sau o încetinire neaşteptată a economiei zonei euro ar putea foarte uşor atrage o încetinire. În acelaşi timp, o piaţă a muncii solidă, dobânzile scăzute şi euro slab reprezintă cel mai bun pachet de stimulente pentru economia germană. Adăugând la acestea creşterea ridicată a creditului din sectorul corporate, cel mai ridicat nivel al utilizării capacităţii din 2007, stimulentele fiscale ale guvernului, există puţine motive de îngrijorare în legătură cu economia germană. Cel puţin pe termen scurt“, comentează economistul ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO