Business Internaţional

Germania şi Belgia îşi plănuiesc revenirea treptată la normalitate. Prudenţa este cuvântul de ordine, nu relaxarea

Angela Merkel

Angela Merkel

Autor: Catalina Apostoiu

17.04.2020, 00:05 1064

Cancelarul german Angela Merkel a anunţat primii paşi timizi în readucerea treptată a ţării la normal, permiţând unor magazine mai mici să se redeschidă săptămâna viitoare şi reînceperea graduală a şcolilor la începutul lunii mai, scrie Bloomberg.

Majoritatea restricţiilor vor fi menţinute însă până pe 3 mai, iar multe aspecte ale vieţii publice vor fi limitate în următoarele săptămâni şi luni. Restaurantele, sălile de fitness şi barurile vor rămâne închise pe perioadă nedeterminată, iar evenimente de amplare ca meciurile de fotbal, concertele şi festivalurile nu vor fi permise până la sfârşitul lunii august cel mai devreme.

Germania va trebui să relaxeze restricţiile „cu paşi mici“, a declarat Merkel. „Am făcut progrese, dar trebuie să subli­niez că acestea sunt fragile. Prudenţa trebuie să fie cuvântul de ordine“. Comentariile cancelarului german evidenţiază efor­turile guvernelor europene de a pune în balanţă reac­ti­va­rea economilor în scădere şi temerile de reluare a creşterii ca­zu­rilor de COVID-19.

După o întâlnire de patru ore prin videoconferinţă, Merkel şi liderii de state au stabilit un plan de deschidere a magazinelor cu spaţii de retail de sub 800 metri pătraţi, cât şi a dealerilor auto, magazinelor de biciclete şi librăriilor. Aceştia au convenit de asemenea recomandarea de urgenţă a purtării măştilor faciale în transportul public şi magazine.

Belgia la rândul său a decis relaxarea unor măsuri, deşi măsurile de carantină au fost prelungite până pe 3 mai, potrivit Euractiv.

În prezent, o interdicţie privitoare la adunările publice este în vigoare, în timp ce numai deplasările esenţiale sunt permise.

Magazinele non-esenţiale sunt închise, iar cursurile şcolare au fost suspendate până până pe 3 mai.

Totuşi, unele măsuri vor fi relaxate. Unele afaceri ca magazinele DIY sau cele cu articole de grădinărit se vor redeschide în acest weekend sub aceleaşi condiţii de distanţare socială ca şi magazinele deja deschise.

Guvernul belgian a permis de la început unor librării să rămână deschise dacă sunt considerate chioşcuri de ziare.

Consiliul Naţional de Securitate se va reuni săptămâna viitoare pentru a evalua măsurile de relaxare. „Va fi o relaxare graduală“, a declarat premierul belgian Sophie Wilmes.

Strategia de exit se va baza pe distanţare socială, măsuri adaptate pentru revenirea la lucru, iar purtarea unei măşi va juca un rol important, a adăugat Wilmes.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO