Business Internaţional

Germania suspendă temporar salariul minim pentru transportatorii străini

Germania suspendă temporar salariul minim pentru...

Autor: Catalina Mihai

30.01.2015, 15:16 906

Potrivit sursei citate, ministrul german al Muncii, Andrea Nahles (SPD) a anunţat, vineri, după o întrevedere cu omologul polonez, Władysław Kosiniak-Kamysz, că Berlinul suspendă temporar impunerea salariului minim (de 8,5 euro pe oră) pentru şoferii străini care tranzitează teritoriul Germaniei până la clarificarea unor aspecte ce ţin de respectarea legislaţiei europene.

Andrea Nahles a declarat că aceasta măsură este "un semn al bunei vecinătăţi".

"Acesta este un prim pas în direcţia cea bună", le-a spus ministrul polonez jurnaliştilor la Berlin, subliniind însă că Polonia aşteaptă mai mult.

Frankfurter Allgemeine Zeitung notează că, potrivit datelor Guvernului de la Varşovia, o eventuală decizie de impunere a salariului minim german pentru transportatorii străini aflaţi în tranzit în Germania s-ar aplica pentru 1,8 milioane de şoferi polonezi.

Germania a introdus, de la 1 ianuarie, salariul minim, în valoare brută de 8,5 euro pe oră, aplicat şi în cazul şoferilor profesionişti străni care efectuează operaţiuni de transport internaţional de marfă şi persoane către şi din Germania, cabotaj sau tranzit pe teritoriul ţării.

Mai multe ţări membre UE (Polonia, România, Ungaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Marea Britanie) au sesizat Comisia Europeană după ce autorităţile germane au decis că noua lege privind instituirea unui salariu minim se aplică şi transportatorilor străini pe perioada tranzitării teritoriului Germaniei, a scris, săptămâna trecută, site-ul polonez thenews.pl.

Joi, Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a cerut Guvernului să solicite autorităţilor germane introducerea unui moratoriu pentru transportatorii români privind aplicarea legii salariului minim din Germania.

În prezent, serviciile Comisiei Europene (CE) au lansat o investigaţie detaliatã cu privire la noua lege germană şi sunt în curs de iniţiere, foarte curând, a procedurii de pre-infringement, a precizat UNTRR într-un comunicat.

CE a solicitat autorităţilor germane clarificări în legătură cu obiectivele, temeiul juridic şi mecanismele de punere în aplicare a acestor dispoziţii naţionale în transportul internaţional.

"Având în vedere însă că procedura de pre-infringement a Comisiei Europene este de durată, iar legea salariului minim din Germania este deja în vigoare de la data de 01.01.2015, solicităm Guvernului României să se alăture demersurilor celorlalte guverne europene şi să solicite Guvernului Germaniei sã introducã un moratoriu pentru transportatorii români privind aplicarea legii salariului minim din Germania, având în vedere că aceştia reprezintă companii care nu sunt stabilite în Germania", se arată în comunicatul transmis de UNTRR.

Momentan, Comisia Europeană nu a dorit să comenteze anunţul făcut de oficialul german.

Purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas a reamintit poziţia exprimată de CE săptămâna trecută: "Salariul minim este pe deplin compatibil cu legislaţia noastră socială, iar modalitatea de aplicare trebuie să fie în conformitate cu legislaţia europeană".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO