Business Internaţional

Germania va continua să fie locomotiva creşterii economiei europene

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

07.01.2016, 00:03 415

Formula flexibilă pentru succes economic a Ger­maniei continuă să dea rezultate, scrie Bloomberg.

Exportatorii din cea mai mare economie a Europei îşi majorează livrările către SUA şi zona euro, profitând de redresarea mai accelerată a economiilor dezvoltate şi evitând în acest fel impactul negativ al încetinirii pie­ţelor emergente din Asia.

Noua tendinţă, la care se adaugă cererea internă ro-bustă pe fondul şomajului aflat la cel mai scăzut nivel din istorie şi politica mo-netară expansivă a BCE, va face ca economia germană să reprezinte în continuare motorul de creştere a Uni­unii Europene şi să de­vanseze din nou eco­nomiile Franţei şi Italiei.

Pilonul puterii Ger­ma­niei este reprezentat de un sector manufacturier flexibil, care a ghidat cea mai mare eco­nomie europeană prin Marea Recesiune prin schim­barea focusului către pie­ţele estice cu o creştere mai rapidă. Acum, când fo­cusul este redirecţionat că­tre Vest, iar deprecierea eu­ro reprezintă un suport pu­ternic pentru vânzările ex­terne, exporturile sunt aş­teptate să stabilească un nou record. „Exportatorii ger­mani sunt, prin definiţie, flexi­bili“, afirmă Holger Schmieding, economist-şef al Berenberg Bank. „Până acum, revi­gorarea cererii ve­nite din partea parte­nerilor tradi­ţionali din Eu­ropa şi SUA a compensat declinul de pe pieţele emergente, iar ex­porturile către Asia se vor redresa la rândul lor în ur­mătorii doi ani.“ În timp ce cererea in­ternă a reprezentat cel mai puternic motor al creşterii economice în trei din ulti­mele patru trimestre pentru care există date, iar expor­turile au continuat să crească, importurile au avansat chiar mai rapid.

Federaţia BGA esti­mează că exporturile au avansat cu până la 6% anul trecut, iar importurile au avut o creştere de aproxi­mativ 4%. Federaţia antici­pează că ambele vor atinge maxime record în acest an.

„Germania îşi înde­plineşte din nou rolul de motor al creşterii Europei. Totuşi, nu tot ce străluceşte este aur. Moneda euro slabă în special exagerează puterea noastră economică pe pieţele mondiale“, susţine preşedintele BGA Anton Boerner.

Andreas Scheuerle, economist la Dekabank din Frankfurt, estimează că deprecierea euro a adăugat peste 2 puncte procentuale la creşterea exporturilor germane anul trecut.

În următorii doi ani, impactul deprecierii euro este aşteptat să scadă în intensitate, exporturile beneficiind din ce în ce mai mult de o redresare a comerţului mondial, preciza banca centrală germană în raportul său pe luna decembrie.

Comisia Europeană previzionează că economia germană va avansa cu 1,9% în acest an, depăşind rata de creştere de 1,4% aşteptată în Franţa şi de 1,5% în Italia. Economia zonei euro ar putea creşte cu 1,8%.

Producătorii sunt optimişti cu privire la comerţul mondial. Totuşi, economia germană nu va scăpa neatinsă de încetinirea de pe pieţele emergente. 

Iar, chiar dacă China şi vecinii săi se vor redresa în lunile următoare, creşterile lor economice se vor baza probabil mai mult pe cererea privată şi mai puţin pe investiţii decât în trecut, potrivit lui Scheuerle de la Dekabank.

„Aceasta va fi o provocare, în condiţiile în care companiile germane sunt mai puţin puternice pe bunuri de larg consum. În acelaşi timp, va fi o oportunitate pentru companii să-şi rearanjeze portofoliul de produse“, susţine Scheuerle.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO