Business Internaţional

Germania, victima propriului succes? Expansiunea economică puternică naşte deficite de forţă de muncă şi blocaje în lanţul de aprovizionare

Germania, victima propriului succes? Expansiunea...

Autor: Catalina Apostoiu

12.03.2018, 00:03 556

Creşterea explozivă înregistrată de economia germană în ultimii ani s-ar putea să-şi fi atins limitele, semne ale acestei realităţi fiind deficitul de forţă de muncă, fabricile care operează aproape de capacitatea maximă şi blocajele apărute în lanţul de aprovizionare, scrie Handeslblatt.

După nouă ani de creştere puternică, noile probleme afectează nu numai industria manufacturieră, ci şi serviciile şi construcţiile. Iar în timp ce specialiştii IT sunt la mare căutare, deficitul de îngrijitori pentru populaţia în curs de îmbătrânire este şi mai pronunţat.

Cea mai mare economie europeană se bucură de benefi­ci­ile aduse de propria eficienţă, creştere a productivităţii şi reformele din domeniul legislaţiei muncii, dar şi de un regim care menţine euro subevaluat pentru Germania, impul­sio­nându-i puternic exporturile şi permiţându-i acesteia să acu­mu­leze cel mai mare excedent de cont curent din lume.

Ţara este pe punctul de a deveni victima propriului suc­ces, iar economiştii îndeamnă companiile şi legislatorii să ia măsuri urgente pentru susţinerea creşterii. Aceştia au o mulţime de sugestii. Un accent mai puternic pe recrutare şi pregătire pentru muncitorii calificaţi repre­zintă un pas evident. Economiştii recomandă însă şi eli­minarea stimulentelor pentru pensionare anticipată care exacerbează acum deficitele. Iar unii cer legislatorilor să elimine divizarea plăţii taxelor pentru cuplurile căsătorite.

Companiile trebuie să devină mai puţin perfecţioniste în ceea ce priveşte standardele pentru angajări.

Între timp, aproape toţi indicatorii arată o economie care se apropie de propriile limite.

Ţara are 1,2 milioane de posture vacante, un nivel record. Sectorul construcţiilor estimează că are nevoie de 35.000 de muncitori în acest an.

Industriile electrică şi a metalelor se confruntă cu deficite dramatice de forţă de muncă calificată. Aproape 30% dintre companii spun că lipsa de muncitori pune presiune pe producţie. Utilizarea medie a capacităţii se situează la 87%. Şi sectorul logisticii suferă de pe urma lipsei de personal.

Totuşi, în pofida unor semne că motorul economiei germane a încetinit uşor la începutul acestui an, economiştii sunt convinşi că expansiunea celei mai mari economii europene va continua, potrivit Bloomberg.

Declinul producţiei industriale, exporturilor şi comenzilor fabricilor înregistrat în prima lună a anului maschează un trend de bază solid care alimentează aşteptările că şeconomia germană va fi în continuare unul dintre motoarele principale de creştere a zonei euro în acest an.

Deşi cifrele mai slabe vin în urma unui raport ce indică o scădere a încrederii mediului de business luna trecută, indicatorul se menţine totuşi la un maxim record.

Analiştii spun că datele nu semnalează o încetinire structurală, ci una în mare parte datorată unor factori sezonieri. Activitatea economică din Germania încetineşte în mod tipic în lunile de iarnă din cauza sărbătorilor, scrie Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO