Business Internaţional

Germania vrea să introducă o taxă pentru toţi consumatorii de gaze în contextul înmulţirii avertismentelor privind colapsul unor industrii întregi

Germania vrea să introducă o taxă pentru toţi...

Autor: Catalina Apostoiu

05.07.2022, 00:05 233

Guvernul german intenţionează să impună o taxă tuturor consuma­torilor de gaze pentru a ajuta furni­zorii să facă faţă creşterii rapide a preţurilor importurilor, relatează Reuters.

Legislaţia este aşteptată să fie su­pusă votului Parlamentului pe 8 iulie. Germania se străduieşte să pu­nă la punct un mecanism de urgenţă îna­inte de 11 iulie, când 10 zile de lucrări programate de mentenanţă la gazo­ductul Nord Stream 1 din Rusia vor stopa livrările complet.

Experţii avertizează că perioada de 10 zile ar putea fi prelungită, e­xacerbând penuria de gaze şi împin­gând preţurile şi mai sus.

Costurile suplimentare legate de înlocuirea gazelor din Rusia vor fi dis­tribuite în mod egal între toţi con­sumatorii de gaze printr-o procedură „transparentă şi non-discrimina­to­rie“ via Trading Hub Europe, o organi­zaţie de operatori de reţele de gaze.

Taxa va scumpi gazele pentru toa­tă lumea, în loc ca povara scum­pirilor să cadă numai asupra unor gospodării în funcţie de furnizorul de gaze.

Dacă parlamentul aprobă planul, guvernul ar putea introduce taxa în locul unei clauze generale de ajustare a preţurilor care ar permite furni­zorilor să treacă mai departe către clienţi creşterile de preţuri.

Scăderea livrărilor de gaze ru­seşti forţează companiile de utilităţi din întreaga Europă să cumpere gaze la preţuri ridicate.

Experţii din industrie estimează că importatorii de gaze au nevoie de a­pro­ximativ 1 miliard de euro pe săp­tă­mână pentru acoperirea costurilor a­diţionale legate de scumpiri, o sumă pe care taxa propusă ar putea-o finanţa.

Aprobarea de către parlament a propunerii respective nu ar însemna o aplicare imediată a taxei, dar ar conferi guvernului flexibilitatea de a o activa când consideră necesar, notează Politico. Germania a folosit deja o taxă similară până de curând pentru a distribui costurile tranziţiei către energii regenerabile între cli­enţi şi companii.

Propunerea privind introducerea taxei vine în condiţiile în care avertismentele privind prăbuşirea iminentă a unor industrii întregi din cea mai mare economie europeană se adună.

Industrii germane de top ar putea fi în pericol de a se prăbuşi din cauza reducerii livrărilor de gaze ruseşti, a avertizat recent Yasmin Fahimi, preşedintele Federaţiei Germane a Sindicatelor (DGB), potrivit Bloomberg. „Un astfel de colaps ar avea consecinţe masive pentru întreaga economie germană“.

Ministrul german al economiei Robert Habeck a avertizat la rândul său că presiunea legată de gazele ruseşti riscă să creeze turbulenţe mai ample, asemuind situaţia cu rolul Lehman Brothers în declanşarea crizei financiare din 2008.

„Nu avem de-a face cu decizii întâmplătoare, ci cu un război economic“, a subliniat acesta. Companiile germane de utilităţi riscă să se prăbuşească una după alta, a avertizat Habeck.

Din cauza scumpirii importurilor de petrol şi gaze, Germania a consemnat primul deficit comercial lunar din 30 de ani în mai, notează Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO