Cancelarul german Angela Merkel a îndemnat principalele economii ale lumii să introducă reglementări şi mai stricte în sectorul financiar, în care au fost rescrise deja regulile pentru aproape fiecare domeniu, de la instrumente derivate la cerinţele de capital, în urma crizei financiare mondiale.
"Avem în vedere reglementarea fiecărui centru financiar, a fiecărui jucător şi fiecărui produs financiar. Au fost făcute progrese, dar regulile nu au fost încă introduse peste tot", a spus Merkel, citată de Thomson Reuters. Cancelarul a arătat că instituţiile financiare nebancare (IFN) ar trebui reglementate mai strict şi şi-a exprimat speranţa ca acest lucru să se întâmple la următoarea întâlnire a G20. Pe măsură ce autorităţile introduc reguli noi pentru băncile tradiţionale, activităţile de creditare mai riscante sunt preluate de IFN-uri.
În Uniunea Europeană, tema momentului este însă nu controlul mai strict pentru bănci, ci cel pentru guverne. Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), şi-a anunţat sprijinul pentru propunerea ministrului german de finanţe Wolfgang Schaeuble privind numirea unui "supercomisar" european al bugetelor. Acest oficial, numit în Germania comisar pentru politică monetară, ar avea puterea de a respinge bugetele statelor care încalcă limitele UE în materie de deficit, putere în mod normal rezervată parlamentelor naţionale. Schaeuble vrea ca atribuţiile "super-comisarului" să fie modelate urmând exemplul celor ale comisarului european pentru concurenţă, în prezent singurul care poate emite decizii obligatorii pentru statele membre.
"Nu am nicio îndoială că dacă vrem să restabilim încrederea în zona euro, statele trebuie să cedeze o parte din suveranitate la nivel european", a spus preşedintele BCE, citat de revista Der Spiegel.
Draghi a negat că prin programul de achiziţii nelimitate de obligaţiuni BCE va încuraja inflaţia, arătând că banca a făcut profit din cumpărarea acestor instrumente, câştig pe care l-a transmis mai departe băncilor centrale naţionale. "Un lucru este clar: dacă guvernele din sudul Europei continuă să implementeze reformele din ultimele luni, contribuabilii germani vor avea profit din achiziţiile noastre. Nu există protecţie mai bună împotriva crizei din zona euro decât introducerea cu succes a reformelor structurale în sudul Europei", a spus Draghi.