Business Internaţional

Germania vrea un sistem global de plăţi independent de SUA pentru întărirea independenţei Europei

Donald Trump

Donald Trump

Autor: Catalina Apostoiu

23.08.2018, 00:05 719

Ultima ameninţare a lui Donald Trump priveşte impunerea unui tarif de 25% asupra tuturor autovehiculelor importate din Uniunea Europeană.

Ministrul german al afacerilor externe a lansat un apel pentru crearea unui nou sistem de plăţi independent de Statele Unite ca mijloc de salvare a acordului nuclear dintre Iran şi vest, acord din care preşedintele Trump s-a retras în luna mai, scrie Financial Times.

Heiko Maas a declarat pentru publicaţia germană Handelsblatt că Europa nu ar trebui să permită Sta­te­lor Unite să acţioneze „peste capetele noastre şi în detrimentul nostru”.

„Din acest motiv, este esenţial să întărim autonomia Europei prin crearea de canale de plăţi independente de SUA, crearea unui Fond Monetar European şi clădirea unui sistem Swift independent”, a scris oficialul german în Handelsblatt.

Intervenţia lui Maas a reprezentat „cel mai puternic apel de până acum pentru autonomie financiară şi monetară a UE vizavi de SUA”, arată Thorsten Benner, director al Global Public Policy Institute, un think tank german. Apelul ministrului german evidenţiază dilema profundă cu care se confruntă politicienii europeni în contextul în care aceştia luptă să menţină acordul cu Iranul în timp ce caută soluţii de a face faţă sancţiunilor americane impuse de Trump împotriva companiilor care fac afaceri cu Teheranul.

UE s-a angajat să protejeze companiile de măsurile adoptate de Washington, însă acestea nu s-au arătat convinse, fiind interesate mai mult de menţinerea accesului la piaţa americană decât de oportunităţile modeste prezentate de Iran.

Sistemul de plăţi Swift este de asemenea afectat. Dacă nu va câştiga o exceptare de la sancţiuni, acestuia i se va cere de către SUA să elimine anumite bănci iraniene din reţeaua sa până la începutul lunii noiembrie, în caz contrar putând fi supus unor contramăsuri.

Comentariile lui Maas vin într-o perioadă în care relaţiile dintre Germania şi SUA sunt la pământ. Trump a criticat dur Berlinul pentru excedentul său comercial masiv, cheltuielile militare relativ scăzute şi susţinerea pentru Nord Stream 2.

Între timp, Berlinul a privit cu consternare cum Trump a retras SUA din acordul cu Iranul şi tratatul de la Paris privind climatul, a impus tarife asupra importurilor de oţel şi aluminiu din UE şi a părut să pună sub semnul întrebării angajamentul Americii faţă de Nato.

 Ultima ameninţare a lui Trump priveşte impunerea unui tarif de 25% asupra tuturor autovehiculelor importate din Uniunea Europeană.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO