Business Internaţional

Germania vs. Argentina, cum arată confruntarea pe terenul de fotbal şi pe scena economică

Germania vs. Argentina, cum arată confruntarea pe...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.07.2014, 15:38 652

După patru ani şi sute de meciuri de calificare, plus încă 63 în Brazilia la Cupa Mondială de fotbal, totul converge spre Germania vs. Argentina, finală disputată astăzi în care cea mai bună echipă din Europa şi din lume întâlneşte formaţia celui mai bun jucător, scrie The Wall Street Journal. Cine va câştiga?

Nemţii vin cu moralul la maxim. Au pulverizat în semifinale Brazilia, echipa ţării gazdă, şi au marcat 17 goluri în şase jocuri, cu cinci mai multe decât orice altă formaţie. Germania a înscris o dată la fiecare 34 de minute, ritm dublu faţă de media acestui Campionat, şi o dată la fiecare lovitură directă pe poartă, în timp ce media este de 9,8 încercări.

Prin Miroslav Klose nemţii îl au pe cel mai bun golgheter al tuturor timpurilor de la Cupa Mondială. La 36 de ani, vârstă la care alţi fotbalişti ar fi ajuns să practice fotbalul doar ca hobby, Klose a marcat în Brazilia două goluri în patru meciuri şi pare la fel de periculos ca în tinereţe.

Ceea ce-i face pe nemţi înspăimântători este că, în afară de 15 minute de rătăcite în meciul cu Ghana în cel de-al doilea joc din grupe, când au fost conduşi şi a trebuit să se lupte pentru o remiză, ei au demonstrat că pot câştiga jucând în orice stil vor.

În echipa adversă, Lionel Messi este cel care dirijază jocul. El câştigă sau primeşte mingea la mijlocul terenului şi conduce atacul, în loc să stea la pândă în vârful atacului şi să aştepte să primească mingea pentru a marca, aşa cum face adesea la echipa sa de club, Barcelona. Cu toate acestea, Messi are la activ în Brazilia patru goluri şi o pasă decisivă. Când el este cu mingea la picior, de obicei este de nevoie de doi sau chiar trei adversari pentru a fi deposedat.

Dacă la confruntarea fotbalistică este greu de calculat care naţională are cele mai multe şanse de victorie, în meciul economiilor câştigătoare este de departe Germania. Economia germană (3.635 miliarde dolari) este de peste şapte ori mai mare decât cea argentiniană. De asemenea, populaţia Germaniei (80,8 milioane de locuitori) este două ori mai numeroasă decât cea a Argentinei şi are un PIB per capita (45.000 de dolari), un indicator al bogăţiei unei ţări, de aproape patru ori mai mare. La datoria publică Argentina (47% din PIB) pare că stă mai bine decât Germania (78% din PIB), însă statul sud-american a intrat în default în 2001, iar acum se află în pragul unui default tehnic.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO