Business Internaţional

Germanii au acelasi salariu mediu de 20 de ani incoace, de 1.300 de euro pe luna

Germanii au acelasi salariu mediu de 20 de ani incoace, de 1.300 de euro pe luna

Salariile germanilor au stagnat in ultimii 20 de ani, desi companiile au profituri record

28.09.2007, 18:57 1146

Stagnarea salariului net in Germania este inclusa in cadrul unui studiu realizat de ministerul german al muncii, publicat recent de Bild Zeitung.
Studiul privitor la evolutia salariilor in Germania nu a trecut neobservat si va relansa probabil dezbaterile privitoare la introducerea unui salariu minim, practic inexistent in cadrul celei mai mari puteri economice din Uniunea Europeana. Studiul constata in mod clar ca salariile germanilor au stagnat in ultimii 20 de ani desi companiile inregistreaza profituri record de cativa ani.
In 2006, salariul mediu net pe luna era de 1.320,42 euro, in scadere vizibila fata de anul precedent si 2004. Insa si mai grav, cu o diferenta de 5 euro, nivelul este neschimbat din 1986, anul in care germanii din est, Germania nefiind inca reunificata, au castigat in medie echivalentul a 1.315,40 euro.
Autorii studiului estimeaza ca, in sensul unei competitivitati sporite, directorii de companii au avut tendinta de a ingheta majorarile salariale. Aceasta politica restrictiva a fost dublata de o majorare a impozitului pe venit si a impunerilor obligatorii. Cu doua decenii in urma, cele doua cumulate reprezentau un total anual de 5.607 euro. Anul trecut, totalul se ridica la 9,291 euro, reprezentand astfel o crestere de 66%.
In acelasi timp, cresterea preturilor nu a fost tot timpul compensata de majorari salariale. Astfel, in decursul ultimilor cinci ani, inflatia a atins 7,1%, in timp ce salariile nu au avansat decat cu 4,1%. Fara sa vrea sa amplifice lucrurile, directorul Institutului muncii si economiei (IAW) din cadrul Universitatii din Br?me, Rudolf Hickel, admite faptul ca multi directori de companii au redus si cateodata suspendat primele acordate de Craciun si pentru vacanta de vara. "Aceasta inasprire a regimului salarial nu a impiedicat statul federal si colectivitatile teritoriale sa-si puna in aplicare politica fiscala", precizeaza Hickel.
Bazandu-se pe acest studiu al ministerului muncii, coordonat de social-democratul Franz Muntefering, care este si vicecancelar al coalitiei guvernamentale, organizatiile sindicale vor sa relanseze dezbaterile privitoare la introducerea salariului minim. Salariul, care nu exista practic in Germania cu exceptia catorva sectoare, cum ar fi cel al serviciilor postale, a devenit un subiect de dezbateri aprinse. Patronatul si dreapta conservatoare se opun introducerii salariului minim, in timp ce partidul socialist si sindicatele sunt favorabile introducerii sale.
Extrem de sensibili fata de problemele salariale, germanii au cu adevarat impresia ca nu beneficiaza de un tratament corect din partea angajatorilor, angajatori care nu ezita sa acorde beneficii considerabile directorilor. Aceasta diferenta de tratament s-ar putea intoarce la un moment dat impotriva partidelor politice traditionale.
Situatia din Germania difera de cea din Franta, acest lucru explicand foarte bine tensiunile dintre Berlin si Paris.
Conform unui studiu realizat de Natixis, in ceea ce priveste cresterea economica a Germaniei, bazata pe exporturi, exista un punct slab evident, cel legat de lipsa de vigoare a cererii interne. Cresterea economiei franceze, bazata pe servicii si consumul gospodariilor, este mult mai sensibila la evolutia ratelor dobanzii. Cu alte cuvinte, Germania este mai putin afectata decat Franta de efectele aprecierii monedei unice europene si de o inasprire a politicii monetare a Bancii Centrale Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO