Business Internaţional

Germanii au mai multi someri, dar si economii mai mari

06.01.2005, 00:00 15



In Germania, rata somajului a crescut pentru a 11-a luna consecutiva in decembrie, rata medie totala a somajului pe intregul an atingand cel mai ridicat nivel de la reunificarea tarii, relateaza BBC News.



Rata totala a somajului ajustata cu factori sezonieri a inregistrat o crestere peste asteptari, de 17.000, pana la 4,483 milioane de persoane, conform Bundesbank.



Astfel, numarul mediu al celor fara un loc de munca a atins cel mai inalt nivel din 1990, rata somajului fiind de 10,8%.



Cresterea somajului a fost pusa pe seama vremii rele si a refacerii lente a economiei.



Neajustate, cifrele au indicat o crestere cu 206.900 pana la 4,64 milioane de persoane.



"Cei trei ani de stagnare a economiei germane au luat sfarsit, insa cresterea economica nu este inca suficient de puternica pentru a impulsiona piata muncii," a aratat un oficial al ministerului muncii.



Aceasta veste a survenit in contextul punerii in aplicare a reformelor guvernamentale legate de sistemul de beneficii acordate celor fara loc de munca, masuri ce vor accentua aceasta cresterea a ratei somajului.



Andreas Rees, economist in cadrul HVB Group, a avertizat ca rata somajului inregistrata in luna ianuarie a anului 2005 ar putea atinge cinci milioane de persoane.



La randul sau, ministrul german al economiei, Wolfgang Clement, a declarat ca nu se asteapta la o redresare puternica si sustinuta a economiei pana in anul 2006.



Consumatorii germani, ale caror cheltuieli reprezinta peste jumatate din economia tarii, ar putea economisi mai mult in 2005 pe fondul acestei cresteri a ratei somajului, conform unui studiu citat de Bloomberg News.



Rata consumului privat nu a crescut cu mai mult de 0,1% in decursul ultimilor doi ani in Germania. Mai putin de jumatate din cei intervievati in cadrul studiului mai-sus mentionat au declarat ca vor avea mai putini bani de cheltuit in acest an.



Un procent de 63% din germani doresc sa economiseasca cel putin la fel de mult din venituri ca in 2004, conform studiului realizat de institutul Forsa la cererea AWD Holding, un broker in domeniul serviciilor financiare. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO