Business Internaţional

Germanii de la Mercedes ar putea deschide o fabrica in Bulgaria

25.01.2006, 20:25 27

Producatorul german e interesat sa produca in tara din Balcani, in timp ce acasa restructureaza la sange.

Primul ministru bulgar, Serghei Stanisev, a vizitat sediul central al unuia din gigantii industriei germane, concernul DaimlerChrysler. Premierul a discutat cu reprezentantii acestuia pe marginea posibilitatii ca firma producatoare de automobile sa deschida o unitate de productie in Bulgaria. Aceasta ar putea fi parte a unui amplu proiect de tip offset ce are legatura cu importantul acord privind importul de jeep-uri si camioane marca Mercedes catre Ministerul bulgar al Apararii pentru necesitatile armatei bulgare.

Reprezentantii concernului german vor vizita Bulgaria in luna februarie pentru a discuta pe marginea posibilitatii producerii de masini Mercedes in aceasta tara, a anuntat premierul bulgar.

In opinia lui Stanisev, DaimlerChrysler ar putea crea locuri de munca si importa tehnologii in Bulgaria, idee ce sta chiar la baza contractului de offset. Conform unui contract de tip offset, guvernul unei tari se angajeaza sa achizitioneze echipamente de la o anumita companie numai cu conditia ca respectiva companie sa puna bazele unei facilitati de productie in tara respectiva.

DaimlerChrysler planuieste sa restructureze 8.500 de joburi la fabrica din Gemania a diviziei de lux Mercedes Benz. De asemenea, producatorul vrea sa rezolve problema diviziei Smart, care este in continuare neprofitabila.

Stanisev a mai declarat ca s-au mai purtat discutii si pe marginea investitiilor germane realizate in Bulgaria, investitii ce au atins o valoare totala de 860 de milioane de dolari (651,3 milioane de euro) in ultimii 12-13 ani.

Pana la sfarsitul lunii martie, Consiliul de Ministri din Bulgaria este asteptat sa aprobe o lege speciala in domeniul contractelor de tip offset.

Bulgaria se asteapta ca volumul investitiilor straine directe sa atinga o valoare de 2,5 miliarde de euro in acest an, conform Sofia News Agency.

Pavel Ezekiev, director al InvestBulgaria Agency, a anticipat ca mai mult de jumatate din aceste investitii vor intra in economia bulgara probabil prin intermediul companiilor din cadrul tarilor membre ale Uniunii Europene.

Estimarile se bazeaza pe datele referitoare la evolutia recenta a economiei bulgare.

Ezekiev a declarat ca investitiile straine directe vor fi in acelasi timp impulsionate in urma amendamentelor ce vor fi aduse Legii de Promovare a Investitiilor.

Nivelul investitiilor straine directe din Bulgaria a inregistrat o crestere de 11,5 procente in primele noua luni ale anului trecut. Acest nivel a fost anuntat pe 11 noiembrie de InvestBulgaria. Valoarea nominala a FDI pentru perioada ianuarie-septembrie 2005 a depasit 1,3 miliarde de euro.

Ezekiev a aratat ca valoarea acestor investitii nu include si fondurile in proiecte de investitii calificate drept investitii de prima clasa.

Astfel de proiecte au parte de un tratament special in conformitate cu Legea de Promovare a Investitiilor, statul eliberand fonduri pentru construirea infrastructurii necesare. Ezekiev a declarat ca inca doua proiecte de acest gen vor fi anuntate pana la sfarsitul acestui an. Conform datelor statistice prezentate de banca centrala a Bulgariei, cel mai mare investitor ca tara in Bulgaria in perioada ianuarie-septembrie 2005 a fost Austria, cu 32,5% din volumul total al investitiilor straine directe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO