Business Internaţional

Germanii nu vor consuma mai mult in 2005

28.12.2004, 00:00 14



Germanii nu vor fi dispusi sa achizitioneze cu mult mai multe bunuri de consum in 2005 fata de acest an, deoarece sunt inca ingrijorati de evolutia economiei si a somajului, a declarat presedintele institutului de cercetare GfK, Klaus Wuebbenhorst.



"Consumatorii sunt inca sceptici, ceea ce este de inteles, pentru ca nu exista inca o solutie pentru principalul lor motiv de ingrijorare, rata ridicata a somajului", a adaugat el.



Cererea scazuta de consum a fost principalul obstacol in calea relansarii principalei economii europene, propulsata, in ultimul an, doar de volumul mare al exporturilor.



In ultima perioada, insa, si exporturile au intrat pe o panta descendenta, din cauza aprecierii euro.



"Cererea interna nu va putea suplini declinul exporturilor", a afirmat Wuebbenhorst.



El a adaugat, totusi, ca reducerile fiscale care vor intra in vigoare la inceputul lunii ianuarie ar putea impulsiona consumul, in special in domeniul noilor tipuri de bunuri de folosinta indelungata, precum electrocasnicele si electronicele.



"In concluzie, speram ca germanii vor renunta la cumpatarea excesiva si vor decide sa isi cumpere nu doar niste sampanie, ci si un nou frigider", a mentionat el.



GfK urmeaza sa publice, miercuri, un nou raport lunar privind evolutia intentiilor de consum.



In luna noiembrie, studiul a aratat ca germanii sunt dispusi sa cheltuiasca mai mult decat oricand in ultimii trei ani, insa disponibilizarile majore din cadrul marilor companii mentin starea de ingrijorare a populatiei cu privire la perspectivele sale financiare. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO