Business Internaţional

Germanii se lupta sa-si tina submarinele acasa

10.07.2003, 00:00 17



Lupta care se da pentru achiztionarea Howaldtswerke Deutsche Werf, cel mai mare producator mondial de submarine, a luat amploare. Dupa fuziunea cu Thales, grupul francez de constructii navale si de aparare Direction des Constructions Navales s-a aratat interesat de cumpararea HDW.



E la fel de adevarat ca memebrii guvernului german, alarmati de o posibila vanzare a HDW catre o companie straina de aparare, s-au declarat pregatiti sa intervina in acest proces si au spus ca vor gasi o solutie paneuropeana in acest caz.



"Noi, politicienii, ar trebui sa fim in alerta. Aceasta este o chestiune de nivel european," a declarat Rainer Arnold. Presedintele grupului Social-Democrat din Comisia Parlamentara pentru Aparare a cautat o solutie in randurile celor de la EADS, grupul aerospatial european.



Producatorul german de otel ThyssenKrupp a avansat de asemenea o oferta concreta, estimata la 300-400 de milioane de euro. V=nzarea HDW catre One Equity Partners (OEP), o ramura a Bank One cu sediul in Chicago, a cauzat o criza politica, anul trecut, in Germania, legata de vanzarile de tehnologie militara. Cu toate ca OEP nu si-a facut publice intentiile de a vinde HDW, este foarte probabil ca acest lucru sa se intample imediat ce se va ivi o oferta atractiva. OEP a platit aproximativ 700 de miloane de euro pentru achizitionarea HDW. Se considera ca OEP nu si-a respectat in mai multe randuri angajamentele fata de HDW dupa ce guvernul german a interzis in mod explicit vanzarea de submarine catre Taiwan. Compania HDW este privita drept o bijuterie a Germaniei, desi industria de aparare a acesteia devine din ce in ce mai marginalizata. Submarinele nemtesti pot ramane sub apa doua sau trei saptamani fara a iesi la suprafata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO