Business Internaţional

Ghidul unei bănci centrale pentru îmbogăţirea prietenilor şi a familiei

Gyorgy Matolcsy

Gyorgy Matolcsy

Autor: CătăIina Apostoiu

24.05.2016, 00:04 1186
Gyorgy Matolcsy rescrie regulile central banking-ului în interiorul UE pentru a include bunăstarea familiei şi prietenilor, scrie Bloomberg.

De când a fost desemnat în poziţia de guvernator al băncii centrale a Ungariei de către premierul ţării Viktor Orban cu trei ani în urmă, fostul ţar al economiei a ca­na­lizat echivalentul a aproape 1 mld. dolari că­tre şase fundaţii pe care acesta le-a fondat în po­fida obiecţiilor aduse de boardul de su­praveghere şi nemulţumirii oficialilor UE. Ma­tolcsy a declarat că banii, suficienţi pen-tru a acoperi bugetul de apărare al ţării, membră a NATO, nu mai erau publici, iar Orban s-a străduit să ţină ascunsă traiectoria acestora. Curtea Constituţională a acordat însă opozanţilor acestora o adevărată vic-torie, cerând publicarea documentelor care detaliază tranzacţiile de pe urma cărora au avut de câştigat persoane apropiate lui Matolcsy şi alţi aliaţi ai lui Orban în loc de banca centrală sau de Trezorerie.

Docu­mentele i-au lăsat cu gura căscată pe mulţi un­guri care au îmbrăţişat orien­tarea lui Or­ban, un fan al lui Vladimir Putin, către ceea ce acesta numeşte un „stat liberal“. Chiar şi cei mai vechi observatori ai corupţiei din fostul bloc sovietic s-au declarat uimiţi de în­drăzneala pe care o dezvăluie documentele.

„Chiar şi după standarde est-europene cazul depăşeşte graniţele capitalismului de cumetrie“, afirmă Otilia Dhand, analist politic la Teneo Intelligence din Bruxelles.

Totul a început la sediul băncii din Bu­dapesta. Având pe mână câştiguri de aproxi­mativ 1,8 mld. dolari în 2014 şi nefiind obli­gat să plătească dividend către guvern, Matolcsy s-a apucat să „însă­mânţeze“ fun­daţiile pe care le crease pentru a promova edu­caţia financiară în Ungaria fostă comunistă. În următorii doi ani, Matolcsy, în vârstă de 60 de ani, şi alţi administratori au ţinut modul în care s-au investit şi cheltuit banii res­pectivi departe de public. Aceştia au acordat burse, însă au cumpărat în acelaşi timp proprietăţi de lux, opere de artă şi au finanţat cărţi despre sau semnate de Matolcsy. O legătură din această reţea sfârşeşte la o vilă dintr-un cartier al elitei. Aici se regăseşte o bancă cândva mică despre care puţin auziseră până când do-cumentele au arătat că aceasta a fost adăugată recent im­periului de business al vărului lui Matolcsy, Tamas Szemerey, care nu a avut nimic de-a face cu sectorul bancar.

NHB Novekedesi Hitel Bank a primit cel puţin 90 de milioane de dolari, banca crescându-şi astfel de patru ori baza de depozit. Anul trecut, NHB a finanţat achiziţia unei fabric de mobilă de către o companie deţinută de fiul lui Matolcsy.

Mare parte din bani au provenit de la cea mai mare dintre fundaţii, Pada, unde Matolcsy conduce boardul de administraţie. Directoarea Pada este căsătorită cu vărul lui Matolcsy, iar printre administratori se numără adjunctul soţiei lui Matolcsy, care este primar al unei staţiuni unde banca centrală deţine proprietăţi.

Matolcsy a refuzat să acorde un interviu pe această temă. El a negat în mod repetat existanţa oricăror nereguli, caracterizând criticile opoziţiei drept un atac politic „scandalos“. Orban a promis să-l susţină.

Procuratura a respins cererile de investigare a băncii centrale. Procurorul şef al Ungariei este soţul şefului de HR al băncii centrale, la rândul său administrator al unei fundaţii.

În ianuarie, înainte de dezvăluirea detaliilor privitoare la direcţia banilor, Transparency International comenta că sub conducerea lui Orban mita a devenit „centralizată“.

Matolcsy, care a contribuit la creionarea politicilor lui Orban ca ministru al economiei între 2010-2013, împărtăşeşte filosofia premierului. În 2014, când banca centrală a înregistrat câştiguri record menţinând forintul slab în timp ce ajuta băncile să convertească creditele ipotecare toxice exprimate în franci elveţieni, acesta a declarat că banca îşi poate cheltui profitul „după bunul plac“.

Chiar înainte de decizia Curţii Constituţionale, banca centrală, al cărei mandat este să ţină inflaţia sub control şi să reglementeze industria financiară, fusese criticată pentru achiziţiile de lucrări de artă şi alte obiecte cu nicio legătură cu mandatul său. În februarie, banca a cumpărat 200.000 de gloanţe şi 112 de pistoale pentru propria forţă de securitate, în parte pentru a-şi păzi mai bine portofoliul în creştere de active fizice.

Oficialii fundaţiilor spun că misiunea lor este să finanţeze cercetarea economică şi să promoveze alternative la ideile „neoliberale“. Csaba Lentner, administrator la una din fundaţii, a mers mai departe în această lună, spunând că obiectivul de bază al proiectului este menţinerea lui Orban la putere cât mai mult posibil prin îndoctrinarea electoratului tânăr cu principiile guvernului.

Matolcsy a răspuns criticilor angajându-se să transfere aproximativ 177 milioane de dolari către Trezorerie. Cât îl priveşte pe Orban, acesta a inclus o dispoziţie în proiectul de buget pe 2017 care ar permite mai multor companii de stat să-şi păstreze finanţele secrete.

Pentru oficialii UE o altă temere este legată de cum îşi investesc Pada, cu 218 milioane de dolari în administrare în aprilie, şi organizaţiile surori fondurile. Matolcsy şi un alt administrator au dreptul de a decide investiţiile.

Tratatul UE interzice băncilor centrale să realizeze „achiziţii directe“ de instrumente publice în interiorul blocului, iar BCE şi-a exprimat luna trecută îngrijorarea cu privire la fundaţiile Ungariei.

„Toată această afacere nu are nimic de-a face cu politica monetară, ci arată mai degrabă a seif de familie. Este caricatura unei ‘politici economice patriotice’, şi are un nume simplu: nepotism“, a declarat Peter Akos Bod, profesor de economie la Universitatea Corvinus din Budapesta, care a servit ca al doilea guvernator al băncii după comunism.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO