Business Internaţional

Ghilotina austerităţii va fi mai blândă în statele europene sufocate de şomaj şi recesiune

Ghilotina austerităţii va fi mai blândă în statele europene sufocate de şomaj şi recesiune

Autor: Anca Dumitrescu

16.03.2013, 10:47 676

Apelurile de promovare a creşterii economice au venit chiar şi din partea cancelarulu igerman Angela Merkel, liderul european cel mai asociat măsurilor de austeritate, relatează Bloomberg.

Participanţii la summit au aprobat un sistem de evaluare a bugetelor din punct de vedere structural, folosind un cod pentru acordarea unor ţări ca Franţa, Spania şi Portugalia a unei perioade de timp suplimentare pentru reducerea deficitelor bugetare. Totuşi, obiectivul principal rămâne echilibrarea bugetelor şi nu s-a vorbit despre programe mari de cheltuieli sau emisiuni de obligaţiuni.

"Dacă este prea multă austeritate, va fi prea mult şomaj. Este nevoie de flexibilitate, dacă dorim să facem o prioritate din creşterea economică", a spus preşedintele francez Francois Hollande.

Declinul economic a devenit cea mai mare problemă a zonei euro, înlocuit criza datoriilor suverane, astfel că statele UE sunt nevoite să prelungească termenele de reducere a deficitelor.

Liderii europeni vor pe de altă parte să asigure investitorii că ajustarea bugetară va continua, dar într-o manieră diferenţiată, care să permită creşterea economică.

"Susţin consolidarea, dar măsurile de ajustare bugetară nu trebuie să reprezinte un risc pentru creştere", a declarat premierul din Luxembourg, Jean-Claude Juncker.

Problema susţinerii financiare a Ciprului va fi discutată separat în această după-amiază, de miniştrii de Finanţe din zona euro.

Premierul în exerciţiu al Italiei, Mario Monti, care a obţinut în alegerile de luna februarie numai 10% din voturi, a cerut la summit marje de flexibilitate bugetară.

Drept răspuns, declaraţia summitului stipulează că regulile zonei euro conferă spaţiu pentru investiţii publice în ţările cu deficite bugetare de sub 3% din PIB. Italia este una dintre cele opt ţări din zona euro care a îndeplinit acest criteriu în 2012.

Comisia Europeană anticipează că economia zonei euro se va contracta în acest an cu 0,3%, după un declin de 0,6% în 2012. Şomajul la nivelul regiunii va atinge 12,2%, cu un maxim de 27% în Grecia şi 26,9% în Spania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO