Business Internaţional

Giganţii din energie îşi înghit rivalii mai mici pentru a-şi accelera creşterea. Total anunţă cea mai mare achiziţie din 1999

Giganţii din energie îşi înghit rivalii mai mici...

Autor: Catalina Apostoiu

22.08.2017, 00:04 717

Gigantul francez Total a anunţat un acord prin care cumpără divizia de petrol şi gaze a A.P. Moller-Maersk, cea mai mare achiziţie realizată de acesta din 1999 şi un nou semn al accelerării ritmului tranzacţiilor din energie după o lungă perioadă de declin, scrie Bloomberg.

Total va plăti Maersk 4,95 miliarde de dolari sub formă de acţiuni proprii şi va prelua datorii în valoare de 2,5 mi­liarde de dolari deţinute de compania cu sediul în Copenhaga. Valoarea totală a tranzacţiei depăşeşte aşteptările unor analişti, iar acţiunile Maersk au avansat cu până la 5,7% în urma anunţului.

CEO-ul grupului francez Patrick Pouyanne sugerase luna trecută că este pregătit şi dispus să realizeze achiziţii pentru a creşte producţia, profitând de scăderea valorii companiilor, costului operaţiunilor de forare şi a altor echipamente pe parcursul celor trei ani de declin al industriei.

Activele Maersk vor consolida businessul gigantului francez în Marea Nordului, după ce acesta şi-a crescut prezenţa anterior în Uganda şi Brazilia prin intermediul unei serii de tranzacţii.

Tranzacţia cu Maersk se înscrie printre cele mai mari realizate de un gigant din sector de la prăbuşirea preţurilor petrolului în 2014. Royal Dutch Shell a achiziţionat BG Group pentru 52 miliarde de dolari în 2015, iar în ianuarie acest an Exxon Mobil a convenit să plăteasc1 5,6 miliarde de dolari sub formă de acţiuni şi încă

1 miliard de dolari sub formă de cash pentru drepturi de forare în Texas.

Total se aşteaptă să genereze sinergii de peste 400 mil. dolari pe an începând cu anul 2020. Tranzacţia nu a modificat estimarea Total pentru chel­tuieli de capital de 15, până la 17 mld. dolari anul viitor. Deşi optimismul industriei este în creştere, există în continuare motive de prudenţă. Pre­ţurile ţiţeiului se menţin la aproximativ 50 dolari pe baril, jumătate din nivelul atins în urmă cu trei ani, iar unii traderi importanţi au estimări pesimiste pentru 2018. Un nou declin al preţurilor ar putea ameninţa dividendele.

Tranzacţia este aşteptată a fi finalizată în primul trimestru al anului viitor. Aceasta este supusă aprobării autorităţilor relevante, incluzând ministerul danez al energiei, şi autorităţilor din domeniul concurenţei, cât şi proceselor de consultare şI notificare a reprezentanţilor angajaţilor Total, se arată într-un comunicat al companiei.

“Tranzacţia cu Maersk ne oferă o bună oportunitate de expansiune sub condiţii de responsabilitate”, a declarat CEO-ul Total.

Gigantul francez a fost implicat de-a lungul timpului în mai multe scandaluri.

În aprilie 2010, de exemplu, Total a fost acuzat că s-a folosit de programul petrol pentru hrană al ONU pentru a mitui oficiali din Irak în timpul regimului lui Saddam Hussein pentru obţinerea de contracte în această ţară. Pe 26 februarie 2016, companiei i-a fost impusă o amendă de 750.000 de euro pentru coruperea funcţionarilor irakieni.

În 2013, Total a fost acuzat de mituirea unui oficial iranian cu 60 milioane de dolari pentru a câştiga acces la cîâmpuri gazeifere din această ţară. Compania a fost amendată cu 398 milioane de dolari. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO